Igor Peternel nakon prijetnji otkazom HRT-ovu novinaru zbog kritike Ivana Vrdoljaka: Možemo se prestati praviti da smo usvojili demokratske standarde

Ivica Galovic/PIXSELL

Potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel na svojem se Facebook profilu osvrnuo na mogući otkaz koji prijeti novinaru HRT-a nakon što je usmjerio kritiku spram politike HNS-a i Ivana Vrdoljaka.
Peternel je napisao: “Ušli smo u sve- Vijeće Europe, EU, NATO i sada se možemo prestati praviti da smo usvojili demokratske standarde. Možemo se mirno vratiti u devedesete iz kojih se nikada objektivno gledajući zapravo nismo ni maknuli!”

Foto: snimka zaslona

Kako navodi Telegram, HRT je protiv dugogodišnjeg novinara i urednika, Milorada Šikanjića, pokrenuo proces uručenja izvanrednog otkaza jer je 19. prosinca sudjelovao u radijskoj emisiji “U mreži prvog” u kojoj se raspravljalo o povratku Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a. Uz Šikanjića, kao komentatora HRT-a, u emisiji su gostovala još dvojica političkih komentatora: Jasmin Klarić iz Novog lista i glavni urednik portala Hrvatska danas Neven Pavelić.

“Kada biračima pokažeš, ti koji si kao bio liberal i ušao na SDP-ovoj listi, da misliš da su stoka sitnog zuba, ti si po mom mišljenju politički mrtav. U svakom slučaju jedna politička lešina. Jednostavno, kad si moralno mrtav, onda si moralni leš. To je ono po čemu će Vrdoljak i svi koji ga podupiru zaudarati”, izjavio je Šikanjić u HRT-ovoj emisiji.

Šikanjić je, između ostalog, kritizirao politiku HNS-a i njezina predsjednika Ivana Vrdoljaka. HNS je nakon emisije uputio dopis kojim se žali na njen navodno neprofesionalni sadržaj i kršenje Zakona o HRT-u, Zakona o medijima i Etičkog kodeksa HRT-a, piše Novi list.

U HNS-u se ograđuju od toga i kažu:



“HNS osuđuje izvanredni otkaz novinaru HRT-a Miloradu Šikanjiću te napominjemo da ni u jednom trenutku od vodstva HRT-a nismo tražili otkaz za g. Šikanjića. Kao ozbiljna politička stranka ne možemo i nećemo utjecati na slobodu medija, a pojedinci koji to sugeriraju, rade to isključivo u svrhu podmetanja i širenja laži, kojima se želi direktno naštetiti HNS-u”, kaže se u odgovoru narodnjaka, te poziva Ravnateljstvo HRT-a da “razmotri svoju odluku i poštedi g. Šikanjića takve teške disciplinske mjere”. Otkaz, nadalje, smatraju “pretjeranim i nepravednim”.

S HRT-a nisu komentirali spomenuti slučaj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI