IMA LI KRAJA POLITIČKOM ČASTOHLEPLJU MOSTA!? Ugrozili borbu za povratak INA-e u hrvatske ruke: ‘Ovo je politički idiotizam, sve zbog vlastite propagande’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Šefovi Mosta od predsjednika Sabora traže donošenje zaključka iz nadležnosti DORH-a, čime su plagirali, ali i ugrozili inicijativu Domovinskog pokreta o proglašenju ništetnosti međudioničarskog ugovora između Republike Hrvatske i mađarskog MOL-a…

Iz Kluba zastupnika stranke Most u ponedjeljak, 14. studenog ove godine, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću upućen je prijedlog zaključka, kojim bi nacionalni parlament zauzeo stajalište da nadležne državne institucije pred pravosudnim tijelima pokrenu postupak utvrđenja ništetnim prvog dodatka dioničarskom ugovoru između Republike Hrvatske i MOL-a, sklopljenog u siječnju 2009. godine.

Inicijativa bi zaista bila hvale vrijedna – da nije riječ o bezobzirnom plagijatu, demonstraciji političkog častohleplja i elementarnog neznanja, koje bi moglo ugroziti već pokrenuti proces pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske.

Naime, još 25. listopada ove godine, Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta, Glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek službeno je predao zahtjev za pokretanje postupka podnošenja tužbe radi utvrđenja ništetnosti istog međudioničarskog ugovora, sklopljenog 30. siječnja 2009. godine između Republike Hrvatske i mađarskog MOL-a. Radić se prilikom predaje ovjerenog dokumenta u sjedištu DORH-a u Gajevoj, pozvao na članak 3. Zakona o državnom odvjetništvu i pravomoćne presude hrvatskih sudova u slučaju INA-MOL, uz upozorenje da je nečinjenje državnih institucija također kazneno djelo.

I predsjednik Vrhovnog suda RH, Radovan Dobronić, na tragu je Radićeve inicijative pa je tako za tjednik Nacional izjavio da se ugovor o prodaji INA-e Mađarima može smatrati ništetnim.



Domovinski pokret traži obeštećenje Hrvatske

Prvi čovjek hrvatske sudbene vlasti ustvrdio je da ugovor o upravljanju INA-om nije sukladan Zakonu o trgovačkim društvima: “Od toga treba poći jer to od samog početka primjene tog Ugovora o upravljanju INA-om nije bilo u redu. Bilo je protuzakonito! Time je dovedena u pitanje i zakonitost svih odluka u korporativnom upravljanju INA-om, kao i posljedice koje su iz takvih odluka proizišle.”

U zahtjevu DP-a Glavnoj državnoj odvjetnici traži se i obeštećenje Hrvatske, s obzirom na protupravnu korist, koju su Mađari crpili od trenutka stupanja na snagu koruptivnog ugovora, što je također u skladu s razmišljanjem suca Dobronića.

Politički idiotizam

Upravo zbog svega poduzetog, nejasno je iz kojih to motiva Klub zastupnika Mosta sada želi vratiti kotač unatrag i ovako važno pitanje prepustiti parlamentu, gdje ne postoji većina koja bi podržala – pogotovo njihovu inicijativu?!

“Riječ je očito, o samoreklamerstvu i političkom idiotizmu,” povjerio nam se jedna zastupnik, koji dobro poznaje prilike u Mostu, a blizak im je još iz vremena kada su bili dio HDZ-ove Vlade: “Oni su toliko častohlepni i egoistični da su spremni ugroziti već pokrenute procese, samo zato što u njima nisu igrali nikakvu ulogu pa to smatraju lošim za svoj politički rejting.”

I doista, posljednja istraživanja rejtinga političkih stranaka pokazala su da Domovinski pokret raste, a Most pada, dijelom i zbog toga što su DP-ovci svojim inicijativama i saborskim istupima, ozbiljno ušli u prostor neretljanskoj družini, koja smatra da ima monopol na borbu protiv korupcije.

“Njihova borba protiv korupcije svodi se na floskule, a u isključivoj je funkciji stranačke propagande i samopromocije Nikole Grmoje,” uvjeren je naš izvor, uz napomenu da je “gospodin Grmoja silno zabrinut zbog prekrajanja izbornih jedinica, koje traži Ustavni sud, a zbog kojeg bi Most mogao doživjeti potop ili se demaskirati odlaskom u predizbornu koaliciju s ljevicom.”

“Isključivo propagandni potez”

Tezi o tek demagoškoj borbi protiv korupcije, u funkciji političke propaganda, u prilog idu i svjedočenja pred Antikorupcijskim vijećem Hrvatskog sabora, tijekom kojih su na površinu isplivali mnogi zanimljivi detalji iz usta relevantnih svjedoka, međutim, najnovijim potezom Božo Petrov i Nikola Grmoja svjesno ili ne – pokazuju da je cijela parlamentarna predstava doista bila u funkciji  podnošenja potpuno nepotrebnog zahtijeva Jandrokoviću, koji s obzirom na odnos snaga u Saboru, vrlo vjerojatno neće proći.

Nikola Grmoja, jedan od čelnika Mosta, još je u srpnju, kao gost FBI-jeve akademije, u Budimpešti dao naslutiti da će pokrenuti konkretnu političku akciju pred Antikorupcijskim vijećem Hrvatskog sabora, međutim, tada niti jednom riječju nije spominjao mogućnost proglašenja ništetnim spornog ugovora između RH i mađarskog MOL-a. Tek nakon serije svjedočenja pred Vijećem i konkretnog poteza čelnika DP-a pred DORH-om, šefovi Mosta odlučili su se na isključivo propagandni potez, koji sada u sjenu baca sve ono ozbiljno i vrijedno, što je do sada postignuto u borbi za povratak INA-e u hrvatske ruke.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI