IMAMO ORIGINALNI RECEPT ZA VOJNIČKI GRAH: Otkrivamo sve tajne JNA kuharice

Odsluženje vojnog roka jedna je od tema o kojoj su među  naraštajima muškaraca koji su imali prilike proći obaveznu vojnu obuku ispričane brojne priče. Posebno su zanimljive one stare priče, kada se vojni rok služio u JNA.

JNA je bila dio jedinstvenih oružanih snaga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sve do njezina raspada. Osnovana je 22. prosinca 1941., kada su partizanske snage NOVJ pod kontrolom Komunističke partije Jugoslavije preimenovane u Jugoslavensku armiju, a od 1951. godine ta vojska nastavila je postojati kao Jugoslavenska narodna armija. Armija je službeno ukinuta 20. svibnja 1992. godine.

No, više od same JNA, sjećanja svih onih koji su je prošli okupira hrana koja se vojnicima servirala za vrijeme odsluženja vojnog roka. Vojnici su mrzili grašak (zvali su ga SMB kuglice), koji je obično bio serviran s tvrdom i gotovo nejestivom junetinom, te tzv. kurtonku, bezukusnu moravsku kobasicu, dok je među favoritima o kojima su ispisani brojni reci bio vojnički grah. Originalni recept za to famozno jelo i danas je jedan od najtraženijih, no malo tko ga ima.

Mi smo ga pronašli, i ne samo recept za to jelo nego i za sva jela koja su se posluživala vojnicima u JNA. Naime, jela u JNA strogo su propisali stručnjaci te su sabrana u knjigu koja je postala svojevrsno sveto pismo svih vojnih kuhinja.



Dopunjeno izdanje

Baš kao i svaka druga institucija, i Jugoslavenska narodna armija ima svoju zbirku recepata. Točnije, Recepturu, čije je drugo izdanje ugledalo svjetlo dana u Beogradu davne 1983. godine.

Naime, Savezni sekretarijat za narodnu obranu krajem rujna 1982. godine, na čelu s načelnikom, pukovnikom Antonom Juričićem, izdao je naredbu da se napravi dopunjeno izdanje Recepture za pripremanje jela u Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

Ta se kulinarska biblija koristila za praktičnu primjenu i obuku u JNA, a mogla se koristiti i u ostalim društvenim strukturama za kolektivnu i obiteljsku prehranu.

Recepturu JNA osmislili su te u praksi i isprobali pukovnik dr. Nedeljko Jokić, potpukovnik Milorad Tekić, VKV glavni kuhar Gavro Maletić te VKV kuhar Andrija Paradžik, a na dopunjenom su izdanju radili i suradnici, nutricionistkinja Olga Ašanin te VKV kuhar Nijaz Haulović, a za tisak ove famozne knjige bio je zadužen Vojnoizdavački zavod.

Recepti su prilagođeni zahtjevima svih tipova prehrane, s različitim tehničko-tehnološkim uvjetima rada.

“Velik dio različito normiranih jela u knjizi predstavlja značajan preduvjet za sastavljanje jelovnika prema hranjivoj i biološkoj vrijednosti za razne kategorije ljudi s različitim fizičkim i psihičkim naporima”, piše u uvodu u Recepturu. U receptima su točno određeni normativi, kao i kalorijske vrijednosti hrane, što daje novu perspektivu vojničkoj kuhinji kada prelistavate recepte. Naime, često se uz pojam te hrane veže pridjev “nejestiva”, no ako malo bolje proučite recepte, ta su jela itekako jestiva i ukusna.

Sama knjiga podijeljena je u nekoliko dijelova. Najveći dio knjige zauzimaju recepti podijeljeni u trinaest kategorija: napici, juhe i čorbe, jela od jaja, riblja jela, jela od mesa s roštilja, jela od mesa i proizvoda od mesa, samostalna jela i prilozi od povrća i variva, složena jela, salate, kompoti, slatka jela i slatkiši te pite.

Kako bi se olakšalo slaganje menija, na samom se kraju nalazi popis sastavljenih glavnih jela, a posebno je zanimljiv dio koji se odnosi na praktične savjete. Uz praktične savjete, tu su i stručni izrazi, gdje su definirani osnovni pojmovi kuhanja i kulinarstva.

Od brojnih recepata, među kojima se, uz jela iz regije, nalaze i neka kultna inozemna jela kao što su ruski boršč ili mađarski sekeli gulaš, mi smo izvukli one najbolje i najzanimljivije, među kojima je i originalan recept za vojnički grah kakav se kuhao u JNA.

Juhe i čorbe

Juhe i čorbe bile su izuzetno važne u prehrani vojnika. Juhe su se većinom pripremale od koncentrata, no u Recepturi je i nekoliko izvornih recepata kako pripremiti pravu domaću juhu. Među njima je recept za goveđu juhu od kostiju, koju se često stavlja u kontekst “sirotinjske hrane”. Naime, brojne si obitelji nekada nisu mogle priuštiti meso, stoga su jeftinija i pristupačnija varijanta bile goveđe kosti.

GOVEĐA JUHA OD KOSTIJU

Normativ propisan u Recepturi osiguravao je oko 2,5 l goveđe juhe, a za pripremu vam treba 30-40 g goveđih kostiju, jedan koncentrat za juhu, dva luka, pet mrkvi, tri peršinova korijena i list, dva celerova korijena i lista, mast ili ulje, mrvicu dodatka jelima (Vegeta), crni papar u zrnu te soli po ukusu.

U hladnu vodu stavite kosti, komade masnoće i dijelove mesa koji nisu pogodni za pripremu glavnog jela. Ostavite ih da se kuhaju na laganoj vatri. Nakon dva sata kuhanja, u juhu dodajte luk u ljusci, koji ste prvotno razrezali na polovice ili četvrtine te zapekli na štednjaku, 4/5 očišćenih mrkvi izrezanih po dužini, peršinov i celerov korijen izrezan po dužini te papar u zrnu.

Nakon toga juhu kuhajte još sat i pol do dva sata. Isključite vatru, juhu poškropite s malo hladne vode i pustite da odstoji desetak minuta.

S površine zaimačom skinite masnoću u posudu u koju ćete cijediti juhu. Potom juhu procijedite te ponovo stavite da provri, a po potrebi dolijte vode kako bi količina juhe bila 2,5 l.

Kuhano povrće nasjeckajte na kockice i vratite u juhu. S kostiju skinite meso, sitno ga nasjeckajte te vratite u juhu.

U međuvremenu izdinstajte do zlatnožute boje ostatak mrkve te je dodajte u provrelu juhu. Nakon toga, dodajte koncentrat juhe (kocku), dodatak jelima, sol te tijesto. Kuhajte dok se tijesto ne iskuha. Isključite vatru te na kraju dodajte sitno nasjeckani peršin i papar.

PILEĆA ČORBA (BEGOVA)

Jedno od popularnijih jela današnjice koje dolazi iz lonca bosanske kuhinje je begova čorba. Ova pileća juha često se na meniju nađe i danas, a za njezinu pripremu potrebno je 50 g pilećeg mesa, 5 g pšeničnog brašna tip 800, 20 g svježe mrkve, 5 g peršinova lista i korijena, 3 g celerova korijena i lista, 3 g suhe bamije, 10 g ulja ili maslaca, 0,05 dl kiselog vrhnja, svježe jaje, 5 g svježeg limuna, dodatak jelima, crni papar, lovorov list te soli po ukusu.

Pileće meso stavite u posudu, dodajte mrkvu, peršinov i celerov korijen razrezan po dužini, papar u zrnu, lovorov list, dodatak jelima te sol. U posudu ulijte hladnu vodu i kuhajte dok sve ne omekša. Kada sve omekša, procijedite u posebnu posudu.

Meso odvojite od kostiju i narežite ga na male kockice. U međuvremenu suhe bamije potopite u hladnu vodu te ih držite potopljene barem sat vremena. Skuhajte ih, ocijedite vodu te ih po potrebi očistite od peteljki.

Od masnoće i brašna pripremite svijetlu zapršku, zalijte temeljcem te kuhajte 20 minuta. Dodajte narezano meso i korjenasto povrće te skuhanu bamiju. Po potrebi dolijte tople vode, kako biste dobili 3 dl čorbe po osobi i kuhajte oko pet minuta.

Čorbu malo ohladite pa u nju dodajte razmućena jaja u kiselom vrhnju. Promiješajte je, dodajte u nju sok od limuna, nasjeckani peršinov i celerov list te po potrebi dosolite.

Josip Broz Tito 

Jela od ribe

Nutricionisti oduvijek napominju da je za zdravu prehranu izuzetno važna riba. Riblje meso obiluje bjelančevinama te važnim vitaminima A, B i D. Ribe su pune kalcija, joda, fosfora i željeza, a neke sadrže i dosta masnoće.

U Recepturi jugoslavenske narodne armije nalaze se i recepti raznih ribljih jela, među kojima su najzanimljiviji za riblji paprikaš, inačicu koja je kod nas poznatija kao fiš-paprikaš, koji se tradicionalno priprema u Slavoniji, dok je dalmatinska inačica ovog jela brudet.

RIBLJI PAPRIKAŠ

Za pripremu ovog jela treba vam 130 ili 150 g svježe ili smrznute ribe (bez glave i utrobe), 5 g pšeničnog brašna tip 800, 8 g koncentrata soka od rajčice, 20 ili 25 g luka, 8 ili 10 g ulja, 5 ili 6 g suhe slanine, sušena paprika, paprika u prahu, crni papar, dodatak jelima te soli po ukusu.

Iz ovog ćete normativa dobiti porcije od 1,5 do 2 dl umaka te 90-110 g ribe.

Očišćenu ribu posolite te posložite u duboki lim. U posebnoj posudi zagrijte ulje, na njega dodajte sitno nasjeckani luk te malo popržite. Na poprženi luk dodajte sitno narezanu suhu slaninu, pomiješajte te pržite da slanina blago porumeni.

Na to dodajte brašno te pržite dok ono ne izgubi brašnasti miris pa dodajte dodatak jelima, sušenu papriku koju ste prethodno dva sata namakali u hladnoj vodi, mljevenu papriku, a odmah nakon toga koncentrat soka od rajčice. Dobro promiješajte pa podlijte toplom vodom ili ribljim temeljcem, kako biste dobili količinu umaka 2 dl po osobi.

Umak ostavite da se kuha desetak minuta, a onda isključite vatru, dodajte crni mljeveni papar te umakom prelijte ribu u limu da se potpuno potopi.

Lim stavite u pećnicu i kuhajte dok riba ne omekša (otprilike trideset minuta).

BRUDET (BRODETO)

Za pripremu brudeta potrebno vam je 130 ili 150 g svježe ili smrznute ribe (bez glave i utrobe), 5 g pšeničnog brašna tip 800, 6 g koncentrata soka od rajčice, 15 ili 20 g luka, 8 ili 10 g ulja, paprika u prahu, crni papar, 2 g češnjaka, lovorov list, peršinov list, dodatak jelima, vinski ocat te soli po ukusu.

Ovaj normativ, kao i prethodni, osigurava 1,5 do 2 dl umaka te 90-110 g ribe.

Očišćenu ribu stavite u duboke limove. U posebnoj posudi zagrijte ulje, dodajte sitno nasjeckani luk te kratko popržite. U luk dodajte brašno te pržite dok ne izgubi brašnasti miris, nakon toga dodajte sitno nasjeckani češnjak, papriku u prahu, dodatak jelima te koncentrat soka od rajčice. Sve dobro promiješajte te podlijte toplom vodom ili ribljim temeljcem, kako biste dobili količine 1,5 do 2 dl umaka po osobi.

Umak ostavite da kuha deset minuta. Isključite vatru te dodajte mljeveni papar, ocat, umjereno posolite, pa umakom prelijte ribu da se potpuno potopi.

U limove s ribom dodajte lovorov list te ih stavite u ugrijane pećnice i kuhajte dok riba ne omekša (oko trideset minuta). Nakon toga, izvadite ih, a ribu pospite sitno nasjeckanim peršinovim listom.

Jela od mesa s roštilja

Dio Recepture posvećen je i jelima na žaru, za koja se napominje kako je za njihovu pripremu potrebna jaka toplina, kako bi se meso izvana zapeklo.

Naime, kora koja se stvara tom prilikom na površini mesa sprečava izlučivanje hranjivih sokova iz njega, no pri pečenju treba biti oprezan da meso ne pregori. Toplina pri pečenju treba biti ujednačena, a roštilj za pripremu mesa mora biti “besprijekorno čist”.

Osim klasičnih jela kao što su ćevapčići, pljeskavice, ražnjići i krmenadle, posebno je zanimljiv recept “džigerice na žaru” (jetrice) na vojnički način.

DŽIGERICA NA ŽARU

Za pripremu ovog jela treba vam 100 g jetrice (juneće, teleće ili janjeće), 3 g ulja, 30 g luka, crni papar te soli po ukusu.

Prema normativu, porcija ovog jela bit će jedan komad jetrice, od oko 70 g po osobi.

Jetricu operite, ocijedite i osušite čistom krpom, a zatim je narežite na odreske debljine oko 0,5 cm.

Pripremljenu jetricu pecite na ploči, koju ste prije toga premazali uljem. Kada jetrica porumeni s jedne strane, okrenite je da porumeni i s druge strane.

Posolite je, popaprite te poslužite toplu s lukom.

Jela od mesa 

Priprema mesa u Recepturi zauzima jako velik dio knjige, a u receptima su obrađene sve vrste mesa. Neki od recepata su kompliciraniji, dok su neki jednostavniji, a recepti sabrani u ovom dijelu u pravilu su iz svih dijelova regije.

Meso nije bilo često na meniju jer je, kao i danas, bilo puno skuplje od pripreme, na primjer, lonca vojničkog graha. No, u ovim su mesnim delicijama uživala visokopozicionirana vojna lica.

Neki vojnici teško da su ikada za vrijeme odsluženja vojnog roka u JNA, koji je za neke bio prava agonija, dok je nekima bio čeličenje u pravom smislu te riječi, probali mesne specijalitete iz kultne kuharice.

No, dok su oni živjeli na grahu, dvopeku i konzervama, njihovi nadređeni gušili su se u sočnim i pomno probranim junećim i telećim odrescima, čije se meso topilo u ustima, u pečenoj janjetini s ražnja, svinjskim krmenadlama te drugim raznim mesnim specijalitetima.

JUNEĆI ODREZAK DEBRECIN

Susjedi Mađari znaju što znači dobra hrana, a u nekim njihovim specijalitetima uživamo svakodnevno. Jedno od jela koje se posluživalo u JNA bio je i juneći odrezak debrecin.

Za pripremu ovog jela potrebno vam je 140 g junećeg mesa, 20 g debreciner kobasice, 8 g pšeničnog brašna tip 800, 10 g luka, 15 g mrkve, 7 g peršinova lista i korijena, 8 g celerova lista i korijena, 10 g masti ili ulja, crni papar, dodatak jelima te soli po ukusu.

Od sastojaka ćete dobiti jedan odrezak od oko 90 g te 1 dl umaka. Očišćeno i narezano meso istucite s jedne strane, zatim posolite pa istučenu stranu uvaljajte u brašno.

U dio zagrijane masnoće stavite meso na istučenoj i pobrašnjenoj strani i pržite dok ne porumeni pa okrenite da porumeni i na drugoj strani. Pržene odreske izvadite u posebnu posudu.

U istoj masnoći na kojoj ste pržili odreske popržite sitno narezani luk, mrkvu, celerov i peršinov korijen (nariban ili izrezan na kockice), dok sastojci blago ne porumene. Dodajte dodatak jelima, pa podlijte toplom vodom ili temeljcem od kostiju. U to dodajte odreske i dinstajte ih u poklopljenoj posudi uz povremeno dodavanje vode.

Kada odresci omekšaju, izvadite ih u drugu posudu, a umak u kojem su se dinstali reducirajte iskuhavanjem ili podlijte toplom vodom ili temeljcem od kostiju, kako bi se dobila količina od 1 dl umaka po osobi. Pričekajte da umak prokuha, a nakon toga propasirajte umak. U pasirani umak dodajte na kolutiće narezane kobasice, vratite u posudu u kojoj je pripreman, dodajte odreske i ostavite da prokuha.

Po potrebi dosolite, dodajte lovorov list i zapržite. Sve skupa kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta. Ugasite vatru te dodajte mljeveni papar i sitno nasjeckani peršinov i celerov list.

NATUR-ŠNICLA

Za pripremu ovog jela trebat će vam tek nekoliko sastojaka. Pripremite 120 g mesa (junećeg, goveđeg, telećeg ili svinjskog, najbolje dijelove buta ili plećke), 8 g masti ili ulja, 5 g pšeničnog brašna tip 800, crnog papra te soli po ukusu.

Meso očistite od žilica i dijelova koji ne odgovaraju za šnicle. Obrađene dijelove narežite na podjednake šnicle, no vodite računa da se mišićna vlakna ne režu uzduž, već poprijeko. Šnicle istucite s jedne strane, posolite, a istučenu stranu uvaljajte u brašno. U vrelu masnoću stavite šnicle (na pobrašnjenu stranu) te pržite dok ne porumene i s druge strane.

Pržene šnicle izvadite u posebnu posudu. Na istoj masnoći popržite brašno koje vam je ostalo. Nakon što brašno porumeni, podlijte ga toplom vodom ili temeljcem od kostiju, kako biste dobili 1 dl umaka po osobi. U posudu vratite pržene šnicle, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Kada meso omekša, ugasite vatru, dodajte mljeveni papar, a po potrebi i dosolite.

Prilozi i variva

Dio Recepture posvećen je i samostalnim jelima i prilozima od povrća i varivima, a u tom se dijelu tek može pronaći pravo bogatstvo okusa te zdravih i ukusnih obroka. U ovom je dijelu sabrano najviše recepata, u kojem prednjači povrće kao sukus većine obroka.

Jela se mogu jesti samostalno, ali i u kombinaciji s mesom, a njihove nutritivne vrijednosti okrepljuju dušu i tijelo onog tko ga jede. Upravo je to trebalo vojnicima u JNA nakon teških zadataka koje su morali obavljati u sklopu vojne obuke.

U ovoj kategoriji recepata puno je jela koja se kolokvijalno nazivaju sirotinjskom hranom, odnosno hranom koja se jela u ruralnim dijelovima u bivšoj SFRJ, gdje ljudi nisu bili imućni pa si nisu mogli priuštiti svakodnevnu konzumaciju mesa.

FINO VARIVO

Za pripremu ovog jela potrebno vam je 150 g konzerviranog graška, 150 g svježeg krumpira, 70 g svježe mrkve, 20 g luka, 5 g koncentriranog soka od rajčice, 5 g pšeničnog brašna tip 800, 15 g masti ili ulja, paprika u prahu, crni papar, peršinov list, dodatak jelima te soli po ukusu.

Porcija variva koju ćete dobiti prema ovom normativu iznosi 400 g variva po osobi.

U dio vruće masnoće dodajte sitno nasjeckani luk, malo ga popržite pa dodajte narezanu mrkvu na kockice. Sve skupa pržite da blago porumeni.

Na poprženi luk i mrkvu dodajte papriku u prahu, promiješajte pa na to dodajte očišćeni i na kocke izrezani krumpir i dodatak jelima. Promiješajte, podlijte toplom vodom ili temeljcem od kostiju te kuhajte desetak minuta.

Dodajte konzervirani grašak, lagano promiješajte, posolite, pričekajte da prokuha pa dodajte koncentrat soka od rajčice, koji ste prethodno razrijedili u malo tople vode. Jelo zapržite zaprškom od ostatka masnoće i brašna.

Pri dodavanju zaprške lagano miješajte da se zaprška ne zgruda. Nakon što ste ubacili zapršku, jelo kuhajte još 20-30 minuta, maknite s vatre te dodajte mljeveni papar, sitno nasjeckani peršinov list te po potrebi dosolite.

Varivo možete posluživati kao samostalno jelo, ali i kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstano te pečeno meso.

SATARAŠ S JAJIMA

Za pripremu ovog jela potrebno vam je 100 g svježe paprike (babure), 100 g svježe rajčice, 80 g luka, 20 g mrkve, svježa jaja, 15 g masti ili ulja, dodatak jelima te soli po ukusu.

U vrelu masnoću dodajte luk narezan na kolutove, malo propržite pa dodajte mrkvu narezanu na kolutove, promiješajte i malo propržite. Dodajte izlomljenu papriku koju ste prethodno oprali i očistili. Sve zajedno dinstajte desetak minuta pa dodajte dodatak jelima, sol i svježu rajčicu koju ste izrezali na kriške. Dinstajte uz povremeno miješanje, dok sve ne omekša.

Razmutite jaja i dodajte ih u sataraš te miješajte dok masa ne postane kompaktna.

POPARA SA SIROM

Za pripremu ovog jela potrebno vam je 150 g pšeničnog polubijelog kruha, 100 g bijelog kravljeg masnog sira u kriškama, 5 g margarina, 10 g masti ili ulja, 2,5-3 dl vode te soli po ukusu.

U posudu ulijte vodu, dodajte margarin, mast ili ulje, i sol te zagrijte do ključanja. Dodajte kruh narezan na male komade te kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje oko pet minuta.

Dodajte usitnjeni sir, dobro izmiješajte te po potrebi dosolite.

VOJNIČKI GRAH (PASULJ)

Za pripremu pravog vojničkog graha potrebno vam je 120 g graha, 8 g pšeničnog brašna tip 800, 20 g luka, gram češnjaka, 10 g svježe mrkve, 3 g koncentriranog soka od rajčice, 100 g sirovog goveđeg mesa (svi dijelovi), 20 g masti ili ulja, 0,3 g paprike u prahu, 0,1 g crnog papra, 1 g peršinova lista, 1 g dodatka jelima, 0,01 g lovorova lista te soli po ukusu.

Prebran grah potopiti u odgovarajuću količinu hladne vode i držati ga na hladnom mjestu da se namoči 1-3 sata. Potom ocijedite vodu u kojoj je grah stajao te ga prebacite u odgovarajuću posudu, nalijte hladnu vodu da se grah potopi pa kuhajte 10-15 minuta do ključanja.

U međuvremenu na dio vrele masnoće dodajte polovicu sitno isjeckanog luka i mrkve narezane na sitnije kockice ili izribane. Malo propržie pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kockice. Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva tekućina, skinite s vatre i odložite do upotrebe.

Iz prokuhanog graha iscijedite vodu te dodajte polovicu sitno isjeckanog luka, prodinstano meso s ostalim sastojcima, po potrebi nalijte toplu vodu ili temeljac od kostiju da se sastojci potope. Kuhajte uz povremeno dolijevanje tople vode, dok svi sastojci ne omekšaju.

Preostalu masnoću zagrijte, dodajte brašno i pržite dok blago ne porumeni. Kada brašno porumeni, ugasite vatru pa odmah dodajte papriku u prahu te sitno nasjeckani češnjak. Sve dobro promiješajte.

Kada grah omekša, dodajte lovorov list, dodatak jelima i koncentrirani sok od rajčice koji ste prethodno razmutili u toploj vodi. Posolite i zapržite, uz stalno miješanje graha da se zaprška ne zgruda.

Grah sa zaprškom kuhajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Nakon toga ugasite vatru, dodajte mljeveni papar, sitno nasjeckani peršinov list te po potrebi dosolite.

Grah se pri kuhanju ne smije miješati sve do zaprške, da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorijevanja.

U JNA, grah se dijelio zaimačom, a svaka je porcija sadržavala 6 dl graha. Pritom je valjalo paziti da u svakoj porciji bude dovoljna količina mesa.

Deserti

Kako bi se zasladili, vojnicima su se spravljali i razni deserti, poput kompota od suhog i svježeg voća, voćnih salata, šatoa od vanilije i vina i danas omiljenih šnenokli, pomalo zaboravljenog sutlijaša (riža na mlijeku), tufahija, krafna, uštipaka, buhtli, štrudla, pita, ali i nešto jednostavnijih slastica kao što je obična tjestenina posuta šećerom.

Posebno su zanimljivi deserti koji su spravljani od jedinstvenih vojničkih sastojaka, na primjer vojničkog dvopeka.

PUDING OD VOJNIČKOG DVOPEKA

Za pripremu ovog deserta potrebno vam je 25 g vojničkog dvopeka, 2 dl svježeg mlijeka, svježa jaja, 10 g šećera, 0,5 g vanilin šećera te 10 g voćnog sirupa.

Dvopek sameljite, u njega dodajte razmućeno jaje pa dobro izmiješajte. Masu ubacite u provrelo mlijeko, u koje ste prethodno dodali šećer i vanilin šećer. Sve zajedno kuhajte uz stalno miješanje 5-10 minuta. Maknite s vatre te zaimačom razdijelite u posudice koje ste prethodno ovlažili hladnom vodom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI