IMUNOLOG JONJIĆ UPOZORAVA I NE DAJE DOBRE VIJESTI: ‘Bojim se da ćemo trebati poduzeti jače mjere, omikron nije spas to je pogrešno razmišljanje’

Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL

Nova varijanta koronavirusa, omikron, iako je najzaraznija do sada, potaknula je nadu da bi mogla označiti dugoiščekivani početak kraja ove pandemije.

Imunolog Stipan Jonjić o tome je govorio za HRT.

Na pitanje što je ključni uzrok ovako visokog rasta novozaraženih, Jonjić kaže: “Prvi razlog golemom porastu zaraze je činjenica da imamo relativno liberalne mjere, a tijekom blagdana te su se mjere još dodatno kršile ili slabo poštivale”.


Misli da je glavni razlog ovako dramatičnog skoka pojava novog, zaraznijeg soja koronavirusa – omikrona.

Imunolog Stipan Jonjić o tome je govorio za HRT.Na pitanje što je ključni uzrok ovako visokog rasta novozaraženih, Jonjić kaže: “Prvi razlog golemom porastu zaraze je činjenica da imamo relativno liberalne mjere, a tijekom blagdana te su se mjere još dodatno kršile ili slabo poštivale”.

Misli da je glavni razlog ovako dramatičnog skoka pojava novog, zaraznijeg soja koronavirusa – omikrona.

“On kao što znate, nosi mnoge mutacije, što mu daje prednost i jako se brzo širi. Šteta je što mi nismo zapravo pratili to širenje i stalno smo se nosili s uzorcima iz europskog centra za kontrolu bolesti. Zapravo, mi možemo sami raditi takve stvari. Bilo kako bilo, moje je mišljenje da je vjerojatno ipak temeljni čimbenik ovog porasta ipak omikron”, rekao je.

“Što dalje, i razmišljanja o njemu kao spasonosnom virusu, mislim da je to dosta pogrešno”, istaknuo je prof. Jonjić.

“Sada je, u ovom momentu čak manje važno brinuti o brojkama, one će rasti, ali sada je najvažnije spasiti zdravstveni sustav”, kazao je imunolog Jonjić.

Mislim da ćemo se mi morati prikloniti nekoj razini zaključavanja, postroživanja mjera. Ne znam, nisam epidemiolog, ali mi si u svakom slučaju ne možemo dozvoliti to da pustimo to što neke zemlje rade, rekao je prof. Jonjić.

Što će se dogoditi kada omikron prohuja, to još ne znamo

“Što će se dogoditi nakon omikrona, kad prohuja ne znamo. Mi predmnijevamo da je on manje virulentan, manje opasan, jer takve informacije dolaze. Međutim još uvijek ne znamo zašto je manje opasan, ni koliko je manje opasan za ljude koji nemaju nikakav stečeni imunitet jer nisu procijepljeni i nisu preboljeli, zaključio je Jonjić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI