IMUNOLOG NIJE ZA STROŽE MJERE: Ništa ne može spriječiti omikron, no ipak je dao jednu optimističnu najavu

FOTO: N1

O skoku broja novozaraženih, i najvećem broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj od početka pandemije i sve većem broju omikron slučaja za Dnevnik Nove TV govorio je imunolog Zlatko Trbonjača.

Svi se nadaju da će kliničke slike oboljelih uglavnom ostati blage no jednako tako i upozoravaju  kako je još puno necijepljenih i za njih ovo može biti veliki problem.

Imunolog Trobonjača kaže kako je 10 dana samoizolacije sasvim dovoljno jer su cijepljeni zarazni oko pet dana, a necijepljeni oko osam.

“Izolacija je sasvim dovoljna da se vidi hoće li se razvili bolest ili ne”, kazao je imunolog.

Trbonjača kaže i kako boom zaraze zabrinjava jer još uvijek imamo dovoljan broj necijepljenih koji su izloženi i koji mogu završiti u bolnici.



Što možemo očekivati nakon što omikron imunizira velik broj građana i znači li velika prirodna imunizacija da se nazire kraj bolesti?

“Vjerojatno će do toga doći ove godine. Ako se ne pojavi neki opasan soj, možemo očekivati da će omikron imunizirati one ljude koje može imunizirati. Doći će do endemizacije virusa”.

A bi li strože mjere mogle zaustaviti ovo divljanje zaraze?

“Ne, ne vjerujem da strože mjere mogu zaustaviti kolanje omikrona. Zarazniji je od delte, ima kratko vrijeme razmnožavanja, bilo bi ga teško zaustaviti, moguće je samo smanjivati dinamiku priljeva bolesnika u zdravstveni sustav”, zaključio je Trbonjača.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI