IMUNOLOG O OMIKRONU: ‘Nema mjesta za paniku, ali ni za lažni optimizam pa moramo biti oprezni’

Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL

U posljednje doba sve je više sojeva koronavirusa, a omikron je nova južnoafrička varijanta, koja je uzrokovala veliku zabrinutost među znanstvenicima, a već se nalazi u Europi. O tome koliko se razlikuje od dosadašnjih varijanti, je li opasnija varijanta od dosadašnjih te koliko cjepivo štiti od tog soja i širi li se brže za HTV je govorio dr. Stipan Jonjić, imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

“Šiljak je ništa drugo nego šiljati ili S protein koji virusnoj čestici koristi da se preko nje veže na neki protein na našoj stanici, receptor, i onda slijedi ulazak u stanicu. Virusi izvan stanice ne mogu ništa lošega napraviti i da bi mogli se dijeliti oni moraju ući u stanicu. Taj šiljak, vidjelo se iz prethodnih mutanti, podložan je tzv. točkastim mutacijama. To se događalo i kod prethodnih varijanti virusa, manje u samom početku pandemije, ali pokazalo se da je početni optimizam bio preuranjen jer i ove druge varijante su imale mutacije na šiljak proteinu, a te mutacije mogu biti štetne iz dva razloga: to može narušiti sposobnost virusa da se veže za stanicu što bi bilo u ovom slučaju dobro za nas, ali to može narušiti i vezanje antitijela tako što smo preboljeli bolest ili smo primili cjepivo”, rekao je Jonjić.

Dodao je da se “cijepljenjem imunizira domaćin odnosno – mi – na taj S protein”.

“Ako je mutacijom došlo do molekularnih promjena na tom proteinu, onda to može narušiti i vezanje antitijela i time umanjiti značaj cijepljenja”, istaknuo je.

Jonjić je naglasio kako sasvim sigurno nema mjesta za paniku, ali ni za lažni optimizam. Poručuje da zbog omikrona moramo biti oprezni.



Naime, on je mišljenja kako ovo nije “tipični sezonski virus, on se širi i ljeti i zimi”.

“Zimi su uvjeti za njegovo širenje pogodniji, ne samo zbog temperature nego i zato što se ljudi okupljaju u zatvorenim prostorima. Bilo koji virus koji dođe, on će ljeti biti mnogo manje opasan, taj njegov faktor dijeljenja će biti teže postići”, naglasio je imunolog.

Osvrnuo se i na epidemiološke mjere te rekao kako je on “malo konzervativniji u tom smislu i skloniji strožim mjerama jer se pokazalo da na našim prostorima mjere koje nisu stroge ne vrijede”.

Stoga je, kako je rekao, i za Covid putovnice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI