INCIDENT U BIH! Hrvatska županija htjela se zaštititi od korone! Bošnjaci: Stvaraju novu Herceg-Bosnu

Foto: Cropix

Odluka Kriznog stožera Civilne zaštite Herceg-bosanske županije da se svim ostalim državljanima Bosne i Hercegovine zabrani boravak na njihovom području nije trajala dugo, no, unatoč tome izazvala je brojne reakcije, a najviše bure izazvala je u Sarajevu. Naime, dio bosanskohercegovačke, poglavito bošnjačke javnosti u toj je mjeri vidio secesijsku  namjeru županije kojoj osporavaju čak i ime zbog asocijacije na ugaslu Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu.

U priopćenju Stožera navodi se kako je povučena odluka donesena da bi se zaštitilo stanovništvo županije od širenja pandemije koronavirusa te da nije bilo nikakvih drugih, a ponajmanje političkih konotacija. ”Očekujemo od viših razina vlasti Bosne i Hercegovine da hitno poduzmu konkretne mjere pomoći prema zdravstvenom sustavu Herceg-bosanske županije i sprečavanju širenja pandemije virusa COVID-19”, vrlo su odlučno poručili iz Livna.

No na njihovu odluku među prvima žestoko je reagirao državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić koji je najavio podnošenje krivične prijave protiv premijera kantona Ivana Jozića. “Ne samo da ovaj zahtjev neću staviti kao točku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku od sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv premijera kantona Ivana Jozića, koji je potpisao oba akta. Tužiteljii i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni ”, poručio je Radončić koji je doista i podnio kaznenu prijavu protiv Jozića.

Reagirao je na livanjsku odluku i predsjedavajući Predsjedništva BiH Sefik Džaferović, a njemu se pridružio i premijer FbiH Fadil Novalić koji su se pobunili protiv odluke koja je predviđala uspistavu policijskih punktova i kontrola na ulascima u županiju.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI