INFLACIJA ĆE BITI SVE VEĆA? Fižulić: ‘Ukoliko se poveća cijena dizela, opet će poskupjeti toalet papir’

Pixabay

S jedne strane u našoj zemlji je inflacija sve veća, a s druge strane uvoz iz Rusije raste usprkos sankcijama. Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić je mišljenja da će zbog rasta cijena energenata, posebice dizela, ponovno doći do poskupljenja roba široke potrošnje.

Fižulić smatra da je Rusiji stalo da pokaže svojim građanima, a nakon toga i EU da sankcije ne djeluju.

Govorio je i o izvozu u Rusiju.

“Dio proizvoda ima cijene u dolarima, vjerojatno je kod nekih došlo do porasta vrijednosti izvoza, ne zbog porasta količina, nego zbog slabljenja eura u odnosu na američki dolar. Dio roba je izuzet od sankcija, farmaceutrska grupa proizvoda je na trećem mjestu u izvozu EU-u prema Rusiji, a kod Hrvatske je upravo ona bila razlog ovog povećanja”, rekao je za N1.

Dodao je kako je Hrvatska u sedam mjeseci ove godine zabilježila manji izvoz u odnosu na prošlu godinu. Povećanje je bilo samo u srpnju i odnosi se na lijekove.



“Ne znam je li ta farmaceutska kuća imala ugovor u dolarima ili je stvarno došlo do povećanja. Ali to je toliko marginalan i nebitan broj da se time ne treba zamarati. Kad gledate sve što će se događati za tri do pet godina, postavlja se pitanje što će to Rusija izvoziti u EU i čime će plaćati ono što joj treba iz ostatka svijeta”, istaknuo je nekadašnji ministar gospodarstva.

Za inflaciju u Europi Fižulić krivi pad eura u odnosu na dolar.

Govoreći o povećanju cijena goriva u Hrvatskoj, rekao je da je “Vlada i dalje mogla limitirati cijene, ali se našla i pod pritiskom dva velika oligopola, Ine i Petrola, koji je i javno zaprijetio da neće moći pokrivati gubitke i Vlada je reagirala tako da je pustila da cijene idu gore”.

“To će morati utjecati na povećanje stope inflacije. Ako dizel ide toliko gore, naravno da prijevoznici to moraju ugraditi u svoje cijene. Opet će morati poskupjeti toalet papir jer je veća cijena dizela. Cijene rastu i zato što vi očekujete da ćete sutra moći svoj proizvod prodati po većoj cijeni nego što ste to činili danas”, zaključio je Fižulić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI