INFLACIJA ‘GRABI VELIKIM KORACIMA’! Evo što je sve poskupjelo u srpnju u odnosu na lipanj

Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Ilustracija

Inflacija je sve veća u Hrvatskoj, a cijene neumoljivo rastu. Prema novim podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju u odnosu na lipanj ove godine bile u prosjeku su bile više za 0,4 posto. U odnosu na srpanj prošle godine, u ovogodišnjem istom mjesecu, u prosjeku su cijene bile više za 12,3 posto. Promatrajući na godišnjoj razini, uvećane su 7,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Inflacija je u lipnju iznosila 12,1 posto, a sada je dosegnula rekordnih 12,3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Prijevoz, za 19,2 posto, zatim Hrana i bezalkoholna pića, za 18,3 posto, Restorani i hoteli, za 16,8 posto, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 14,1 posto, Rekreacija i kultura, za 10 posto, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 9,7 posto, Razna dobra i usluge, za sedam posto te Odjeća i obuća, za 5,5 posto.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 20,6 posto (doprinos porastu od +3,46 postotnih bodova).

Promatrajući na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Restorani i hoteli, i to za 4,9 posto zatim Hrana i bezalkoholna pića, za 2,2 posto, Rekreacija i kultura, za dva posto te Alkoholna pića i duhan, za 1,8 posto.



Porast cijena ublažio je pad cijena u skupini Odjeća i obuća, za 14,4 posto i to zbog sezonskog sniženja te u skupini Komunikacija, za 0,9 posto.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI