Inflacija u EU u kolovozu nepromijenjena, u Hrvatskoj usporila

Jasna Buic

Godišnja inflacija u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u kolovozu je ostala nepromijenjena u usporedbi s mjesecom ranije, dok je u Hrvatskoj blago usporila, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

U 28-članoj EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u kolovozu je iznosila 1,4 posto, kao i u mjesecu ranije. U istom mjesecu prošle godine iznosila je 2,2 posto. I u eurozoni se godišnja stopa inflacije zadržala na srpanjskih jedan posto, u skladu s preliminarnom procjenom Eurostata objavljenom krajem kolovoza.

Time je inflacija, mjerena potrošačkim cijenama na području primjene zajedničke valute, na najnižim razinama u protekle tri godine. Također je upola slabija u usporedbi s kolovozom prošle godine i daleko ispod ciljane u Europskoj središnjoj banci (ECB) od “nešto ispod dva posto”.

U prošlom mjesecu, u eurozoni su na godišnjoj razini najviše porasle cijene svježe hrane – za 2,5 posto, nakon 1,7-postotnog povećanja u srpnju.

U široj kategoriji hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda zabilježen je rast cijena za 1,9 posto, nakon srpanjskog 2-postotnog rasta.



Cijene usluga uvećane su za 1,3 posto prema godini ranije, nakon 1,2-postotnog rasta u srpnju.

Izuzetak su energenti, koji su pojeftinili za 0,6 posto u usporedbi s prošlogodišnjim kolovozom, nakon rasta njihovih cijena za 0,5 posto u mjesecu ranije.

Hrvatska ispod europskog prosjeka

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u kolovozu iznosila 0,6 posto, nakon srpanjskih 0,9 posto. U kolovozu prošle godine iznosila je 2,1 posto.

Među zemljama-članicama najviše godišnje stope inflacije mjerene HICP-om zabilježene su u prošlom mjesecu u Rumunjskoj, od 4,1 posto, a slijede Mađarska s 3,2 posto, te Nizozemska i Latvija, sa stopom od 3,1 posto.

Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je samo u Portugalu, za blagih 0,1 posto. U skupini zemalja s izrazito slabim rastom potrošačkih cijena izdvojene su i Grčka te Španjolska, s rastom cijena od 0,1 odnosno 0,4 posto.

U usporedbi sa srpnjem, godišnja inflacija je u kolovozu oslabila u devet zemalja EU-a, ostala je nepromijenjena u šest, a ubrzala u njih 12.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI