INFLACIJA U HRVATSKOJ SVE VIŠE UBRZAVA: Sve poskuljuje osim mesa, ali stočar otkriva kako to neće još dugo potrajati

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar Marić jučer je potvrdio da je inflacija zvijer, koja ako se i pritaji, spava, ali uvijek se i lako može probuditi.

Zlokobne su to riječi u sjeni činjenice da je inflacija zabilježena u srpnju najveća od travnja 2013., i da osim cijena prehrambenih proizvoda rastu i cijene materijala i sirovina potrebnih za obnovu nakon potresa.

Mnogi naši sugrađani su ostali neugodno iznenađeni povećanjem cijena kruha i pekarskih proizvoda. Tako i u jednoj osječkoj pekarnici kažu da su prisiljeni na dizanje cijena od 1. rujna, piše Dnevnik.hr.

Direktor pekarnice Nikola Ljumezi objašnjava kako je u posljednje vrijeme poskupilo i brašno i ulje i masti i sirevi i kako će morati dizati cijenu bar malo. Za više cijene brojnih proizvoda krive su klimatske promjene poplave i suše, koje su dovele do poremećaja na svjetskom i europskom tržištu.

Nada Barišić, direktorica Žitozajednice, ističe kako ne pamti ovakav porast cijena od žetve pa do prije početka rujna. Razlog je to što će kruh u mjesec dana poskupiti po treći put.



“Brašno za sada koliko je nama poznato će u veleprodaji biti oko 3 kune, dok će u maloprodaji biti oko 5 i pol i 6 za sad. Kruh je već poskupio i očekujem da bi za daljnjih 10-ak posto mogao ići dalje gore”, dodaje Barišić.

U Vladi kažu kako se razmišlja o smanjenju PDV-a na svu hranu, ali kako to još uvijek nije u planu.

Cijene koje su otišle gore dobro osjete kupci koji u trgovinama moraju izdvojiti puno više za hranu nego što je bio slučaj prošle godine u isto vrijeme. Tako je za varivo s mahunama, krumpirom i kruhom lani bilo dovoljno 20-ak kuna, ove godine potrebno je izdvojiti 40. A i pitanje je koliko će se dugo moći pojesti to jelo kad se zbog bolesti najavljuje i 70 posto manji urod krumpira i njegove puno više cijene.

Ono što zasad jedino nije otišlo gore jest meso, ali pitanje je hoće li tako i ostati. Stočari tvrde da su dva izlaza iz ovog stanja: ili će meso morati poskupjeti, ili će stočari biti prisiljeni rješavati se svoje stoke.

Vlasnik farme goveda Mato Mamić objašnjava da po jednom biku gube 300 eura.

“Dokle ćemo izdržati, ja to ne znam. Ili će meso ići gore ili nam država mora pomoći. Uzdamo se u našu Vladu”, kazao je Mamić. Ističe kako ili će meso otići gore ili će morati početi zatvarati farme.

Autor: Ivana Jurišić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI