INTERNA ISTRAŽIVANJA HDZ-a: Plenković uvjerljivo vodi! Evo što bi mu jako odgovaralo

Goran Mehkek/Cropix

Andrej Plenković je u prednosti, u ovom trenutku drži karte u svojim rukama. No pitanje je kako će njima odigrati u ovoj, za njega, odlučujućoj partiji.

“Raspisujemo izbore za predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika HDZ-a u roku od dva, najviše tri tjedna. Izbori će se održati oko 17. ožujka“, rekao je Jandroković za 24 sata. To odgovara statutarnim rokovima, s obzirom na to da, prema Statutu, mandat Andreju Plenkoviću istječe 17. travnja, a novi šef stranke mora biti izabran mjesec dana prije isteka mandata.

Prvi je to put da su iz vodstva stranke spomenuli konkretne datume. Do tada su, uključujući i Plenkovića, na svaki upit oko održavanja unutarstranačkih izbora odgovarali kako će sve biti u statutarnim rokovima te da će se “dogovoriti”, što je u stranačkim redovima podgrijavalo nezadovoljstvo i nagađanja da bi ti izbori mogli biti pomaknuti nakon parlamentarnih.

Bez obzira na turbulencije u stranci, mnogo je toga na njegovoj strani. Plenković u utrku ide kao šef stranke i kao premijer, što je jako važno.

“Takve su okolnosti. Šef je stranke, premijer, a tu je i predsjedanje EU te niz drugih događaja. Što god mislili o Plenkoviću, ne može se reći da su njegovi susreti s Merkel, Macronom i drugima nebitni. A tu je još jedan element – da HDZ-ovci često nemaju petlje, nego igraju na sigurno i nisu skloni mijenjati šefa stranke koji je ujedno premijer”, istaknuo je jedan HDZ-ovac za Jutarnji.



Neki od Plenkovićevih bliskih suradnika ističu kako njemu na unutarstranačkim izborima odgovara jedan “blitzkrieg” te što kraća kampanja.

Morat će dobro koristiti svoju poziciju premijera i u kampanji posebno isticati što je sve napravio za pojedine županije, što je bitno zbog tamošnjih lokalnih šefova.

Ima mehanizme, jedan je od najjačih ljudi u EPP-u. Nezadovoljstvo i otpori u stranci koji postoje ipak neće ugroziti Plenkovićevu poziciju, pa čak ni kad se radi o gubitku predsjedničkih izbora, njegovi oponenti nemaju šansu protiv njega, čak ni udruženi. Stier i Kovač nemaju taj potencijal, a Penava je lokalni političar koji pripada u neko drugo vrijeme, piše Jutarnji navodeći kako ovo ističu HDZ-ovi članovi, i simpatizeri i oni koji su mu malo dalji.

Neki HDZ-ovci ističu da bi se Plenković mogao naći u vrlo nezgodnoj poziciji ne pobijedi li odmah u prvom krugu izbora.

Zanimljivo je da obje struje, i ona Plenkovićeva i ona njegovih oponenata, spominju da su provedena interna istraživanja među članstvom. Prema onome što se moglo čuti iz Plenkovićeva kruga, on najbolje stoji u tim istraživanjima, dok njegovi protukandidati prilično zaostaju za njim.

“Plenković ima više od 50 posto, a ostali su daleko iza njega”,  navodi sugovornik Jutarnjeg blizak šefu HDZ-a.

Mnogi se pitaju i kakvu će ulogu na unutarstranačkim izborima odigrati Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić. Oni koji bolje poznaju situaciju, tvrde da će se Brkić teško prikloniti opciji Stier – Kovač, jer s njima nije u dobrim odnosima, pogotovo sa Stierom.

“Brkićev utjecaj nije kao nekad, ima on dio potpore na terenu, jer je neke ljude zadužio, ali daleko je to od nekadašnjeg utjecaja. Mislim da bi on na kraju isto mogao odigrati za Plenkovića, ne javno, ali ispod stola”, kaže jedan dugogodišnji HDZ-ovac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI