Inzko: ‘Čovićevo pismo sam shvatio prijateljski, tamo ima pozitivnih elemenata, dogovaramo neki sastanak’

screenshot

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na najboljem su putu obnoviti uzajamnu komunikaciju i poboljšati odnose, unatoč kritikama što ih u nedavnoj raspravi pred Vijećem sigurnosti UN-a Čović uputio na Inzkov račun.

Tijekom neformalne rasprave o stanju u BiH pred diplomatima država-članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda Čović je Inzku zamjerio kako njegova izvješća ne odražavaju pravu sliku stanja u BiH.

Inzko je sada za bosanskohercegovačku redakciju televizije N1 kazao kako Čovićeve kritike shvaća dobronamjerno, za razliku od onih koje izriče srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je, po riječima austrijskog diplomata, “prešao svaku mjeru”.

“Ono što je meni rekao Dodik prevršilo je svaku mjeru”, kazao je Inzko komentirajući Dodikov agresivni istup na online formatu o stanju u BiH kojega je organizirala misija Rusije pri UN-u.

Dodik je tada “počastio” Inzka kvalifikacijama poput “prostitutke” i “monstruma”, a sada pokojnog bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna opisao je kao “kriminalca”.



Učinio je to pokušavajući diskreditirati ulogu i mandat visokog predstavnika u BiH ne bi li se ta pozicija što prije ukinula.

Ukidanje OHR-a podupire i HDZ BiH, no čelnik te stranke umjernije je kritizirao Inzka inzistirajući prije svega na tome da njegova izviješća Vijeću sigurnosti u BiH ne odražavaju stvarnu sliku stanja u toj zemlji te da u njima nema dovoljno informacija o stajalištima koje zauzimaju hrvatski politički predstavnici.

Nakon toga Čović je početkom ovog tjedna Inzku uputio i otvoreno pismo u kojemu je dodatno pojasnio svoja stajališta, a Inzko je sada kazao kako to shvaća kao dobronamjernu gestu koja otvara mogućnost dijaloga.

“Čovićevo pismo sam shvatio prijateljski, tamo ima pozitivnih elemenata, pružio (je) ruku i dogovaramo neki sastanak”, kazao je Inzko.

Čović je u svom pismu posebice istaknuo kako je važno da svi znaju da je Izborni zakon BiH prepun manjkavosti i da, među ostalim, omogućava kršenje izborne volje jednog konstitutivnog naroda, a ujedno je diskriminatoran prema svim drugim građanima.

Poručio je kako uvjeren da Inzko može imati ključnu ulogu u vraćanju prijeko potrebnog povjerenja kojim bi se otvorio put provedbi reformi bitnih za euroatlantske integracije BiH.

U intervjuu kojega je u četvrtak objavio “Dnevni avaz” Čović je dodatno istaknuo kako ni domaći niti međunarodni predstavnici ne mogu sebi uzimati za pravo prikazivati nepotpune i iskrivljene slike o stanju u BiH.

“Vrijeme kada se institucionalno i ustavno nasilje nad Hrvatima moglo prikrivati je prošlo. Diskriminacija, preglasavanje, eliminacija iz vlasti, majorizacija i negiranje identiteta hrvatskoga naroda nemaju mjesta ni u današnjosti ni budućnosti BiH. To treba jasno reći”, kazao je Čović dodajući kako je upravo stoga pozvao Inzka na  “pojačani dijalog”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI