IPAK NIŠTA OD MEĐUNARODNE POMOĆI! Hrvatski kanader ostaje u zemlji, provjerite zašto

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ističe kako kanader koji je predviđen za odlazak u Crnu Goru kako bi pomogao u gašenju požara u Boki kotorskoj, nije upućen prema inozemstvu, potvrdili su za N1.

“Hrvatska je izrazila spremnost pomoći Crnoj Gori u gašenju požara kao što je i do sada pomagala drugim državama, mogućnosti ustupanja snaga za gašenje u inozemstvu glavni vatrogasni zapovjednik procjenjuje ovisno o situaciji s požarima i raspoloživim snagama u Republici Hrvatskoj. S obzirom na broj požara i visoku opasnost od požara Canadair CL-415 nije upućen na gašenje u Crnu Goru”, poručili su iz MORH-a

Kako navode, zračne snage od početka druge faze protupožarne sezone do 11. kolovoza 2022. na području Hrvatske sudjelovale su u gašenju 81 požara, ostavrile su 4 421 let i izbacile 22.583 tone vode.

“Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice od početka godine do danas u Hrvatskoj su bila 6852 požara raslinja, opožarena površina je 53.248 hektara. Zrakoplovi su za gašenje požara korišteni 23,33% više nego u istom periodu 2021. godine. Ukupno je u 2022. zaprimljeno 224 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice, a na navedenim zadaćama izvršeno je 5037 letova i izbačeno je 25.287 tona vode”, poručuje MORH.

Zračne snage sudjelovale su i u gašenju požara u Bosni i Hercegovini i u Sloveniji.“Radovi na otklanjanju posljedica udara ptice na Canadair CL-415 su u tijeku. Očekuje se da će zrakoplov biti operativan do kraja tjedna. Na jednom Canadairu CL-415 koji je u ZTC-u počele su probe na zemlji i u zraku, njegov dolazak u vojarnu u Zemuniku očekuje se početkom sljedećeg tjedna.

Ministarstvo obrane sa ZTC-om ima isključivo poslovne odnose te ni na koji način nema utjecaja na poslovanje tvrtke i njihov odnos prema djelatnicima”, poručili su iz MORH-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI