IPAK SE NE UKIDA IZOLACIJA ZA ZARAŽENE COVIDOM-19? Struka podijeljena oko tog prijedloga

Pixabay

U četvrtak je kao bomba odjeknuo prijedlog HZJZ-a da se zaraženi koronavirusom, koji imaju blage simptome ubuduće mogu slobodno kretati, ali uz nošenje FFP2 maski. Dok su neki taj prijedlog dočekali s oduševljenjem, dio struke smatra ga preležernim.

Iako je HZJZ, prema pisanju nekih medija, već uputio novi prijedlog voditeljima službi za epidemiologiju 21 zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj, izgleda da je zbog negativnih reakcija dijela struke i javnosti ovakva odluka zasad stavljena na čekanje.

Potvrđeno je to Novom listu iz javnozdravstvenih krugova u kojima se smatra da su negativne reakcije stručnjaka, koji ovakav prijedlog smatraju preležernim s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, prolongirale stupanje na snagu ove odluke.

Epidemiolozi su ovakav prijedlog argumentirali činjenicom da je rizik za nekontrolirano širenje zaraze već prisutan, a ovakav prijedlog ne bi smanjio širenje zaraze, ali bi olakšao život budući da je epidemijski val prouzročen podvarijatama omikrona već prošao svoj vrhunac.

Što bi se dogodilo kada bi se prijedlog usvojio?Zaraženi koronavirsom i dalje ne bi smjeli kao posjetitelji ići u zdravstvene ustanove i ustanove socijalne skrbi. Izolacija bi i dalje trajala dest dana za sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi, a mogla bi se skratiti na pet dana uz negativni antigenski test.

Dio struke smatra da je ova odluka samo priznavanje činjenice da i sada priličan broj pozitivnih sudjeluje na javnim događanjima, puno ih je bez simptoma, kao i onih koji imaju blage simptome koji ne zahtijevaju ostanak kod kuće. Također, vjeruje se da s ovakvim popuštanjem više ne bi bilo izbjegavanja testiranja koje je sad prisutno zbog obavezne izolacije.

Kad bi se donijela takva odluka, Hrvatska bi se pridružila zemljama poput Austrije u kojoj od početka kolovoza zaraženi ne moraju ostajati kod kuće u izolaciji te se uz nošenje FFP2 maske mogu slobodno kretati.

Izolacija više nije potrebna ni u Velikoj Britaniji gdje se savjetuje ostajanje kod kuće i izbjegavanje kontakata zaraženih s ugroženim skupinama. Danska se odlučila za skraćivanje izolacije pa oboljeli mogu prekinuti izolaciju ako nemaju simptome četiri dana nakon pozitivnog testa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI