IRAN POSTAVLJA UVJETE SAD-u: Nakon kršenja, hoće li se nuklearni sporazum obnoviti?

Foto: Hina/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Iranski državni mediji u nedjelju su objavili kako su tamošnji parlamentarci postavili uvjete za obnavljanje nuklearnog sporazuma sa SAD-om.

“SAD bi trebao dati zakonska jamstva, koja bi odobrio njihov … Kongres, da neće ponovno napustiti sporazum”, stoji u izjavi koju je potpisalo 250 zastupnika od ukupno 290, prenosi agencija Tasnim.

U slučaju obnavljanja sporazuma, SAD ne bi trebao moći “koristiti izgovore” i iznova uvesti neposredne sankcije Iranu, dodaje Tasnim.

Inače, Iran i SAD godinu dana neizravno pregovaraju u Beču o obnavljanju nuklearnog sporazuma iz 2015. između Teherana i svjetskih sila, koji je tadašnji američki predsjednik Donald Trump napustio 2018., a Iran zatim prekršio pojačavanjem vlastitog nuklearnog programa.

Pregovori su zastali jer se Teheran i Washington međusobno optužuju za nedonošenje potrebnih političkih odluka kako bi se razriješila preostala pitanja.Zastupnici su također rekli da “sankcije uklonjene obnavljanjem sporazuma ne bi trebale biti ponovno uvedene i Iran ne bi trebao biti pogođen novim sankcijama”.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian je u nedjelju rekao da bi američki predsjednik Joe Biden trebao potpisati uredbu kojom bi se uklonile neke sankcije uvedene Iranu kako bi pokazao dobru volju glede obnavljanja nuklearnog sporazuma.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI