ISPALJEN SUZAVAC! Nove tenzije na tursko-grčkoj granici, optužbe pljušte na sve strane

Ilustracija

Na grčko-turskoj kopnenoj granici u jutarnjim satima u petak tenzije su se ponovno rasplamsale, a s turske strane ograde prema grčkim graničnim policajcima ispaljen je suzavac. Situacija je usijana na granici u području Kastaniesa još od 28.veljače, od kada je Ankara najavila da više neće zadržavati tisuće migranata koji se nalaze u toj zemlji, raskidajući tako samoinicijavno sporazum koji je Turska s EU-om potpisala još 2016.godine.

Reuters pak sada javlja da su grčke snage koristile vodeni top kako bi rastjerale ljude koji su stvarali gužvu na granici, a zatim je uslijedio suzavac s druge strane. Napadi se, kako javljaju grčki dužnosnici, koordiniraju dronovima, a imaju svrhu zastrašivanja.

”Događaju se na mjestu gdje turska policija pomaže migrantima da prijeđu žičanu granicu”, poručuju vladajući u Grčkoj. Turska pak tvrdi da je bilo kakvo ispaljivanje suzavca tek odgovor na istovjetan potez s grčke strane.

”Zašto bi Turska ispaljivala suzavac na grčku stranu granice”, upitao je novinare njihov ministar vanjskih poslova Suleyman Soylu, koji je u četvrtak posjetio grčku granicu. Po njemu, Grčka ispaljuje suzavac na njih, na granične policijske postaje, a oni samo daju odgovor na to.

Iz Ankare optužuju grčke snage za ubojstvo četiri migranta, dok se te optužbe iz Atene odbacuju te se konstatira kako Turci migrantima pomažu da prijeđu granicu. Za Grke, radi se o sukobu prijetnjom za nacionalnu sigurnost, a njihov premijer Kiriakos Micotakis sastao se u Grčkoj sa šefovima EU-a kako bi se spriječila kriza nalik onoj iz 2015. godine.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI