ISPRIKA NIZOZEMSKOG PREMIJERA: ‘Nizozemski veterani imali su razloga pitati se ‘gdje je bio svijet’ kada se događao masakr u Srebrenici’

wikipedia

Strahota koja se dogodila u Srebrenici još se uvijek ne zaboravlja.

Nizozemski premijer Mark Rutte ispričao se Plavim kacigama, vojnicima iz svoje zemlje koji su raspoređeni u Srebrenici 1995. kako bi branili “zaštićenu zonu” UN-a. Rekao je da “se iz toga trebaju izvući lekcije kada se radi o odgovoru svijeta na rusku invaziju na Ukrajinu”, piše France presse. Ispriku je Rutte objavio i na Twitteru.

Istaknuo je kako su slabo naoružani, nizozemski vojnici pripadnici Plavih kaciga bili  nemoćni pred osvajanjem Srebrenice koje su provele snage bosanskih Srba pod vodstvom Ratka Mladića u srpnju 1995.

Više od 8000 muškaraca ubijeno je nakon što su bosanski Srbi osvojili grad. Taj masakr, najgori u Europi od Drugog svjetskog rata, UN je okvalificirao kao genocid.

Rutte je u subotu poručio veteranima snaga Dutchbat III u vojnoj bazi u Schaarsbergenu na istoku Nizozemske, da “27 godina kasnije, neke riječi još uvijek nisu izrečene”.



“Danas, u ime nizozemske vlade, ispričavam se svim ženama i muškarcima Dutchbata III. Vama i osobama koje danas nisu ovdje”, rekao je Rutte.

Dodao je kako su se “nizozemski veterani imali razloga pitati ‘gdje je bio svijet’ kada se događao masakr u Srebrenici”.

“I naravno, danas mislimo isto: gdje smo sada, sada kada ukrajinski narod pati zbog brutalne ruske agresije”, naglasio je.

Nizozemski Vrhovni sud proglasio je 2019. nizozemsku državu djelomično dogovornom za masakr 350 bosanskih Muslimana u srpnju 1995. godine.

Ti ljudi su potražili sigurnost u bazi nizozemskih mirovnih snaga u Potočarima u Srebrenici, ali su kasnije odatle morali izaći prije nego što su ih odvele i ubile snage bosanskih Srba.

Baza u Potočarima bila je preplavljena masovnim priljevom mještana koji su tražili zaštitu od vojnika UN-a. Mirotvorci su zatvorili vrata svoje baze za nove pridošlice prije nego što su dopustili Mladićevim snagama da evakuiraju izbjeglice.

Muškarci i tinejdžeri su odvojeni od žena i autobusima odvedeni na stratišta, a njihova tijela bačena u masovne grobnice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI