ISTRAŽIVANJE CROBAROMETRA: Predsjednica i dalje najpopularnija, ali drugo mjesto nas je u potpunosti iznenadilo!

Boris Kovacev/Cropix

Što o radu Predsjednice misle građani u izbornoj godini? Tko je popularan, a tko nepopularan političar među biračima?

Stanje rejtinga političara u listopadu donosi redoviti Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS, navodi Dnevnik.hr.

Predsjednica za svoj rad odavno nema potporu većine. To nije dobro, ali je dobro po nju da joj potpora više ne pada. Njezin rad ne odobrava 52 % ispitanika, a odobrava njih 40 %, dok ne zna njih 9 %.

To je za nju i dalje jedan od lošijih rejtinga otkad je u uredu, a sve se događa u predvečerje izbora. Primjerice, prije par mjeseci u lipnju predsjednica je mogla računati na 47 % birača koji su odobravali njezin rad, ali i njih 46 % koji su mislili suprotno.

Zanimljivo kako je u isto vrijeme svog mandata njezin prethodnik bio s gotovo sličnom potporom za svoj rad. Rad Ive Josipovića na kraju mandata 2014. podupiralo je 55 %, a nije njih 38 %.



Tko su najpopularniji, a tko najnepopularniji političari?
Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je prva na listi popularnih političara. Ona je u izbornoj godini u kojoj je izgubila 15 postotnih poena.

Božo Petrov je drugi na listi popularnih. Njegov rad odobrava 38 % građana, a ne odobrava njih 46 %.

Milan Bandić može računati da će njegov rad poduprijeti 38 % ispitanika, a njih 53 % neće.

Andrej Plenković može računati na 35 posto građana koji odobravaju njegov rad, a njih 56 % ne odobrava.

Davor Bernardić posljednjih je mjeseci popravio osobni rejting kod birača. U ovom trenutku njegov rad podupire 34 %, a ne podupire njih 48 %.

Mislav Kolakušić, kojega smo rijetko zadnjih mjeseci viđali u javnosti, trenutačno ima 32 % birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 32 % misli negativno.

Tko su najpopularniji političari kod birača HDZ-a i SDP-a?
Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je predsjednica, koja uživa potporu 90 % birača te stranke. Među HDZ-ovim biračima Andrej Plenković ima potporu od 82 %, a treći je na listi Milan Bandić s potporom od 61 %.

Kod SDP-ovih birača na prvom mjestu je Davor Bernardić sa potporom od 75 %, potom slijedi Anka Mrak-Taritaš s potporom od 69 % te na kraju opet Mirando Mrsić sa 63 %.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 982 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI