IVICA RAČAN ODRŽAO POVIJESNI GOVOR U BLEIBURGU! Znate li što je rekao nakon što se poklonio žrtvama?

Polaganjem vijenca i crvenih ruža te paljenjem svijeća na grobu Ivice Račana na Mirogoju izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom stranke Peđom Grbinom obilježilo je u četvrtak obljetnicu smrti svog prvog predsjednika i nekadašnjeg premijera Ivice Račana.

Račan je inače prvi predsjednik SDP-a Hrvatske, a početkom 90-ih kao sekretar Saveza komunista Hrvatske slovio je za jednu od političkih figura koja je bitno doprinijela dolasku novog izbornog zakonodavstva te tome da se omogući pluralističko društvo i prvi hrvatski demokratski izbori. Na 14. izvanrednom kongresu Saveza komunista Jugoslavije u siječnju 1990. de facto je izvukao Hrvatsku iz Jugoslavije pod šapom Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SR Srbije.

Nakon demokratskih promjena Račan osniva svoj SDP te 2000-th postaje premijer. U njegovom mandatu suzbijena je nelikvidnost, pokrenut gospodarski rast te gotovo dovršena izgradnja autoceste A1, potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te predan zahtjev za članstvom u Europskoj uniji. Kada gubi parlamentarne izbore 2003. godine ostaje na čelu SDP-a sve do smrti uzrokovane malignim tumorom ramena i vrata. Njegov nasljednik nakon unutarstranačkih izbora postaje Zoran Milanović.

Iskrena isprika

 

Nekadašnji premijer i predsjednik SDP-a Ivica Račan 15. svibnja 2002. godine poklonio se na Bleiburgu. Izjavu pokojnog lidera ljevice prenosimo u cijelosti:



“Ovdje smo, odajemo počast svim žrtvama Bleiburga. Odavde želim uputiti iskrenu ispriku i sućut svima onima čiji su životi na bilo koji način obilježeni tragedijom Bleiburga, koji su na bilo koji način zbog Bleiburga patili.

Želim odati počast, pokloniti se s pijetetom svim žrtvama prošlih sukoba u povijesti, neovisno o tome u ime kojih su ideologija i politika zločini činjeni.

Nedavno sam se poklonio žrtvama Jasenovca. Danas ovdje izražavam sućut i žaljenje zbog Bleiburga. Ako to već nisu učinili oni koji su morali, činimo iznova to mi iako u doba zla Bleiburga i Jasenovca nismo ni bili rođeni, ili smo se tek rodili. Prošlost ne možemo mijenjati, ne možemo ni miriti sve one koji su sudjelovali u prošlim krvavim sukobima. Ali vrlo je važno da jučerašnji sukobi ne potiču nove i aktualne, vrlo je važno da se jučerašnja mržnja ne prenosi na nove generacije želimo li čuvati i očuvati demokratsku Hrvatsku.

Današnja Hrvatska osuđuje svaki zločin upravo zato što je građena na temeljima demokracije antifašizma, odlučnog odbacivanja svakog ekstremizma u ime kojeg su činjeni zločini svake politike, svakog totalitarizma – lijevog i desnog, crvenog ili crnog. Nesreća Bleiburga i Križnog puta velika je. Trebamo je pamtiti kao opomenu. Bleiburg je opomena i svjedočanstvo zločina koji se ne smiju ponoviti. Stoga upravo ovdje želim još jedanput ponoviti kako je važno poštivati ljudska prava, ljudske živote, i ustrajati u razumijevanju, toleranciji i miru”, rekao je Ivica Račan u jednom od svojih povjesnih govora.

SDP tone

Danas pak Račanov SDP pod novim vodstvom vodi borbu za opstanak, njegovi nekadašnji kadrovi više se nigdje ni ne spominju, rastjerani su još u Milanovićevom mandatu, a stranka iz dana u dan svjedoči nekom novom sukobu i debaklu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI