IVOŠEVIĆ UPOZORIO NA LOŠU PROMETNU INFRASTRUKTURU SPLITA! Plenković na sastanku u luksuznom hotelu primio zabrinjavajuću poruku domaćina i stranačkog kolege: ‘Prometne gužve su i izvan sezone, što prije nam treba obilaznica Split-Omiš’

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Pod predsjedanjem predsjednika vlade Andreja Plenkovića u Podstrani je održan sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina. Teme sastanka su reforma zdravstvenog sustava, unaprjeđenje sustava obrazovanja, financijska perspektiva do 2027. te izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Nakon sastanka Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili su 62 ugovora iz ‘Programa Zaželi’.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban ocijenio je da “dosta dobro kormilare županijskim brodom” u turbulentnim vremenima, a podsjetio je da je mjerama vlade kroz covid-krizu i u inflatorno-energetskoj krizi sačuvano više od 75 tisuća radnih mjesta, čime je osigurana iznimno uspješna turistička sezona, a bila bi upitna da nije bilo mjera.

“Imamo snažnu potporu vlade u izgradnji luka na otocima i u priobalju te komunalnu infrastrukturu kroz šest aglomeracija u vrijednosti od oko pet milijardi kuna”, spomenuo je župan.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Načelnik općine Podstrana, domaćin Mijo Dropulić istaknuo je da godišnje ulažu 15 posto proračunskih sredstava u mjere demografske i socijalne politike te da je ta općina, prema podacima iz posljednjeg popisa stanovništva, zabilježila porast od 14 posto i ukupno broji 10.386 stanovnika.



“Sada nas čeka rješavanje prometne gužve, s obzirom na to da na području Podstrane gužva nije samo u ljetnim mjesecima već čitave godine, te je zamolio vladu da zajednički i svim snagama pridonese realizaciji izgradnje obilaznice Split-Omiš”, kazao je Dropulić.

Dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević je rekao kako na takvim sastancima imaju priliku razmijeniti iskustva, probleme koje imaju gradovi, općine i županije, a za čije su rješavanje nužne promjene određenih legislativa na nacionalnoj razini.

“Prometna infrastruktura,  jedan je od najvećih problema, pogotovo ljeti. Problemi koje imamo su ‘najveći u državi’. To kaže službena statistika, to nisu moje slobodne procjene”, dodao je Ivošević.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Naglasio je također da ta aglomeracija ima prirast stanovništva, što je jedna od rijetkih pojava u Hrvatskoj.

“Mislim da bi to trebalo vrednovati i uzeti u obzir prilikom dodjele sredstava. Trenutna raspodjela, koja nama do danas nije najlogičnija, ne zadovoljava potrebe urbane aglomeracije”, poručio je Ivošević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI