IZ KOMORE MEDICINSKIH SESTARA KOMENTIRAJU NEDAVNE PROBLEME: Hoće li oduzimanje licenci oštetiti sustav? Tko je kriv za smrt Matijanića?

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Iz Hrvatske komore medicinskih sestara komentirali su slučaj lažnih diploma sa Sveučilišta u Kragujevcu, ali i slučaj splitskog KBC-a i prijema preminulog novinara Vladimira Matijanića.

Članica vijeća HKMS-a Snježana Krpeta kazala je kako Hrvatska komora medicinskih sestara provjerava jesu li i diplome 13 medicinskih sestara među poništenima.

“Tih 13 medicinskih sestara koje rade u zdravstvenom sustavu direktno su pod nadzorom glavnih medicinskih sestara, kliničkih sestara zavoda i odjela i njihov rad se kontrolira. Ako se dokaže da su njihove diplome doista lažne, Hrvatska komora medicinskih sestara temeljem svojih ovlasti oduzet će im licence i te medicinske sestre neće moći raditi u zdravstvenom sustavu”, izjavila je Hini Krpeta, a prenosi N1.

Rekla je da Hrvatska ima 38.800 sestara i dodala da “brojka od njih 13 neće naštetiti normalnom funkcioniranju” te podsjetila da je završila akademska godina, da je bio natječaj i da su bolnice primile određeni broj sestara u sustav.

Krpeta, koja je i bivša djelatnica splitskog KBC-a, upozorila je također da je opasno relativizirati slučaj pokojnog novinara Matijanića.“Ovim putem izražavam sućut njegovoj obitelji i prijateljima. Ne možemo relativizirati sve djelatnike u zdravstvenom sustavu dok stručne službe, inspekcije i državna tijela ne utvrde odgovornost i krivnju”, poručila je dodavši da je nelogično optuživati ministra zdravstva jer one ne čini cijeli zdravstveni sustav.

“Poznato je da u Hrvatskoj imamo 64 bolnice na čijem čelu su ravnatelji koji su direktno odgovorni za funkcioniranje svake bolnice. Ravnatelji maju svoje pomoćnike, pomoćnicu ravnatelja za sestrinstvo, šefove odjela, glavne sestre, svi imaju svoje kompetencije, svoja zaduženja za koja su odgovorni.

Ako se dokaže da su napravili stručni prijestup koji je uzrokovao smrt, oni za to moraju i odgovarati”, ustvrdila je Krpeta te dodala da je opće poznato da u Europi i svijetu i u Hrvatskoj kada se dogodi neki incident – odštete plaćaju bolnice.

U tom slučaju nije odgovoran ministar i zdravstvena administracija nego su odgovorne bolnice, odnosno individualna je odgovornost, nema kolektivne odgovornost, poručila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI