IZ KREMLJA STIGLA NOVA OPASNA PRIJETNJA: ‘Ciljevi će biti ostvareni a njih ćemo uništiti’! Poslali poruku i SAD-u

Foto: Wikimedia Commons

Glavni je cilj specijalne vojne operacije, kako Moskva naziva invaziju na Ukrajinu, “uništenje nacionalističkih bataljuna u Ukrajini”, rekao je danas Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Putinov glasnogovornik je dodao da se “miran život već uspostavlja na područjima u kojima militanti ne uzimaju civile za taoce i ne pucaju po kućama”. “A što se tiče mjesta na kojima nacionalistički bataljuni rade takve stvari, vode se žestoke borbe. Oni će biti uništeni”, rekao je Peskov. To je prvi put da je Kremlj objavio da je glavni cilj rata u Ukrajini “uništenje nacionalističkih bataljuna”.

Kad je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio pokretanje invazije, rekao je da su glavni ciljevi “demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine”, a potom je Kremlj, kad je postalo očito da su ruske snage doživjele poraz u okolici Kijeva te su prisiljene na povlačenje, objavio da je glavni cilj rata “oslobođenje Donbasa”, područja na istoku Ukrajine u kojem se nalaze dvije proruske separatističke regije, Donjeck i Luhansk.

Moskva je upozorila Ameriku da bi moglo biti “nepredvidivih posljedica” ako Washington i saveznici nastave slati oružje Ukrajini. Objavio je to The Washington Post pozivajući se na ruski diplomatski izvor u SAD-u. “SAD i saveznici moraju zaustaviti neodgovornu militarizaciju Ukrajine” “Pozivamo Sjedinjene Države i njihove saveznike da zaustave neodgovornu militarizaciju Ukrajine, koja implicira nepredvidive posljedice za regionalnu i međunarodnu sigurnost”, rekao je ruski diplomatski izvor. Dosad je Amerika poslala ili obećala poslati vojne i druge pomoći Ukrajini u vrijednosti 1.7 milijardi dolara. Ranije ovog mjeseca odobreno je slanje protutenkovskih projektila Javelin Ukrajini u vrijednosti od 100 milijuna dolara.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI