IZ MOŽEMO PORUČUJU: ‘Dio odgovornosti za trenutnu situaciju u Afganistanu snosi i naša zemlja’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz političke platforme Možemo! osvrnuli su se na aktualnu situaciju u Afganistanu. U statusu na Facebooku objasnili su svoje viđenje stanja i odgovornosti.

“Prije skoro 20 godina zapadni saveznici odlučili su vojno intervenirati u Afganistanu kako bi uništili terorističku mrežu Al-Kaida i uveli demokraciju u tu zemlju.

Nakon toga uslijedile su vojne intervencije u Iraku, Libiji, Siriji, često pod sumnjivim motivima i lažnim dokazima. Sve ove vojne intervencije pokazale su se neuspjelima – donijele su više problema no što su ih riješile”, napisali su na početku svoje objave.


“Izgubljeni su brojni ljudski životi, raseljene mnoge obitelji, uništena društva i kulturna baština, devastirane ekonomije. Prije 20 godina velik broj ljudi upozoravao je na besmislenost tih intervencija, ali vojna doktrina tzv. rata protiv terorizma nadjačala je mirovne napore. Iako je Al-Kaida uništena, stvorene su nove terorističke organizacije, većina ovih država je u raspadu, a svjedočili smo i jednom od najvećih izbjegličkih zbjegova u Europu nakon 2. svjetskog rata.

Budući da smo u Afganistanu bili vojno prisutni, dio odgovornosti za trenutnu situaciju snosi i naša zemlja. Ali i neovisno o tome, sada je nedopustivo okrenuti leđa svim onim građankama i građanima Afganistana koji su pokušavali izgraditi Afganistan kao demokratsko društvo.Najmanje što u ovom trenutku možemo učiniti jest osigurati evakuaciju državljana RH i osigurati međunarodnu zaštitu za izbjeglice iz Afganistana, kao što bi to trebale napraviti i sve članice NATO-a koje su slale vojne snage u Afganistan, ali i druge zemlje spremne pomoći ljudima koji traže međunarodnu zaštitu”, stoji u njihovoj objavi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI