Iz Obiteljskog zakona bila su izostavljena vanbračna djeca

Ukinuo bi se i roditeljski plan o zajedničkoj skrbi o djetetu nakon razvoda koji se, kažu u komori socijalnih radnika, pokazao uspješnim

Zbog kritika žurno povučeni prijedlog Obiteljskog zakona za mnoge stručnjake ima niz spornih točaka, a ne samo definiciju obitelji. Jedna je i promjena u proceduri razvoda.

Tako bi se umjesto na centru za socijalnu skrb, razvod ponovno pokretao na sudu. Umjesto obveznog savjetovanja o djeci, vratilo bi se posredovanje. Kritičari poručuju – štiti se institucija braka, a gdje je dobrobit djeteta? Naime, prema povučenom prijedlogu zakona – razvod bi se, umjesto na centru za socijalnu skrb, ponovno pokretao na sudu.

Za pravobraniteljicu Milas Klarić – korak unatrag. „Ne vidim nikakav niti zdravorazumski, niti pravno utemeljen, niti na podacima utemeljen razlog za vraćanjem na lošiju varijantu. Osim neke vrste pogodovanja jednom dijelu odvjetnika“, kaže pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Ukinuo bi se i roditeljski plan o zajedničkoj skrbi o djetetu nakon razvoda koji se, kažu u komori socijalnih radnika, pokazao uspješnim. „Jer je sedam od deset parova u tijeku razvoda uspjelo postići dogovor o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, potpisivalo plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i predali bi sudu koji bi donio, odnosno potvrdio taj njihov plan“, kaže Antun Ilijaš, predsjednik Komore socijalnih radnika.

Brojke pokazuju – ako ne moraju na sud parovi će ga kod razvoda izbjeći. Po starom zakonu, kada se razvod pokretao na sudu -1114 parova s djecom razvodilo se sporazumom, a 2096 tužbom. Stupanjem aktualnog zakona na snagu prema kojem se razvod pokreće na centru za socijalnu skrb – 2019 parova išlo je na sporazum, a tužilo se znatno manje tek – 859 parova.



Struka kaže – za djecu je najbolje – najbrže rješenje. „Roditeljski plan potiče roditelje na dogovor i za djecu je najbolje da proces kratko traje. Ako se dogovore roditelji proces i kraće traje. Međutim, roditeljski plan ne bi smio biti uvjet dodjeljivanja zajedničke skrbi roditeljima“, izjavila je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

Ima još novosti. Ako je obitelj živjela u nekretnini koju je, primjerice, otac naslijedio ili kupio prije braka, sud mu može naložiti da se iseli te da u njoj ostane živjeti majka s djecom do njihove punoljetnosti ako nema nekretninu u svom vlasništvu. Isto bi vrijedilo i obratno.

Prijedlog je po pitanju imovine izostavio izvanbračnu djecu. Što struka smatra diskriminacijom. „Savjet vladi RH i Andreju Plenkoviću je – ne mijenjajte postojeći zakon – ništa ne dirajte“, kaže Ivana Milas Klarić, piše Dnevnik.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI