Iz RH ‘nestalo’ 6 izbjeglica, trojica mladih pobjegla iz zagrebačkog Doma za djecu!

Srdjan Ilic/PIXSELL

Nestanak i traganje za izbjeglicama potvrdila je i Zagrebačka policija

Trojica mladića stara između 15 i 18 godina pogbjegla su iz zagrebačkog Doma za djecu u nedjelju. Iz organizacije za pomoć izbjeglicama Are You Syrious navode da su dječaci u zagrebačkom domu bili mjesec dana, nisu imali prevoditelja te da, iako su to zatražili, nije pokrenut postupak traženja azila, pišu 24 sata.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ističu da su upoznati sa slučajem te da surađuju s policijom.

Nestanak i traganje za izbjeglicama potvrdila je i Zagrebačka policija, no o slučaju ne žele detaljnije govoriti jer je riječ o maloljetnicima.

“Bojimo se da su odlučili poći dalje na put u Europu s krijumčarima ljudi. S obzirom na to da nemaju novca, pitanje je kako će krijumčarima ‘platiti’ za prijevoz, hoće li postati žrtve trgovine ljudima, seksualno roblje ili će ih koristiti za promet drogom”, izjavila je Magda Sindičić iz udruge Are You Syrious. Dodala je da su u zadnjih nekoliko mjeseci mnoga djeca izbjeglice koja su u Hrvatsku stigla bez pratnje odraslih otišla iz domova. Uvjerena je da država nema pojma koliko djece izbjeglica ima te da se gube u sustavu.

“Apsurdna je situacija da je jedna naša volonterka dobila zakonsko skrbništvo nad petero djece, a kad je došla na adrese domova u kojima su se trebali nalaziti, troje djece nije bilo, nestala su. Znači da ni sam sustav ne zna gdje su djeca te kad i kako odlaze iz domova”, govori Sindičić.



Splitska policija još nije pronašla tri maloljetna Afganistanca koji su nestali iz Splita 21. srpnja prošle godine. Riječ je o tri brata koje su zatekli u ilegalnom prelasku državne granice, pišu 24 sata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI