IZ ‘SMEĆA’ U GRADONAČELNIČKU FOTELJU: Ova ekipa ruši Čehoka, ‘cinkali’ su ga i Ursuli von der Leyen!

Lokalni izbori koji će se održati u svibnju biti će itekako zanimljivi, a posebno zanimljivo moglo bi biti u Varaždinu, gdje aktualnom gradonačelniku Ivanu Čehoku puše više kandidata. Gradonačelnička funkcija u ovome gradu jako je poželjno mjesto, a na to mjesto osim nekih poznatih političkih persona pretendiraju i neki malo manje poznati.

Među njima je i Dubravka Novak, kandidatkinja za gradonačelnicu političke platforme “Budimo grad”, koja je nastala iz Facebook grupe oko koje se okupljala inicijativa građana pod nazivom – Varaždinsko smeće. Široj javnosti Novak je možda nepoznata, no Varaždinke i Varaždinci do sada su je već itekako dobro upoznali.

Okupila ih grupa koja je nastala zbog smeća

Sve je krenulo s osnivanjem Facebook grupe čija je tema na početku bila zbrinjavanja komunalnog otpada. Grupa je nastala kao revolt građana, posebice onih u samačkih domaćinstvima, zbog poskupljenja usluge odvoza kućnog otpada. No, s vremenom se grupa širila, kao i njihova agenda. Logičan korak stoga je bilo osnivanje udruge “Varaždin bez smeća”, a prije nekoliko mjeseci iz svega je proizašla politička platforma naziva “Budimo grad”, za koju su još u samim njihovim početcima neki govorili da bi mogla biti najljuća oporba Ivanu Čehoku.

Platforma “Budimo grad” izlazi na lokalne izbore u Varaždinu, a nedavno su predstavili svoju kandidatkinju za gradonačelnicu i njezinu zamjenicu. Riječ je o Dubravki Novak​ i ​Ani Petrić​, “dvjema snažnim i samostalnim ženama koje su svojim dosadašnjim radom, angažmanom i primjerom pokazale da više nego vrijedne njihovog povjerenja”, istaknuli su u predstavljanju.



Dubravka Novak kazala je da je kandidaturu prihvatila “jer je nužno i krajnje vrijeme čistih ruku i namjera, s novim perspektivama i novim načinom, vratiti grad građanima. Uvažavati ih, uključivati, poštivati njih i struku, s nultom stopom tolerancije na svaki nepotizam pogodovanja i korupciju. Želimo, ne vladati, već odgovorno upravljati gradom”.

Organizirali i nekoliko prosvjeda

Platforma je poznata po tome što javno kritizira Čehoka i njegove ljude. Gradsku su vlast kritizirali i u vremenu kada su bili samo inicijativa okupljena oko Facebook grupe, a tada su organizirali i nekoliko prosvjeda.

Tema prosvjeda bilo je smeće, no između redova se već onda moglo iščitati nezadovoljstvo kako gradonačelnik i njegovi suradnici upravljaju Varaždinom.

Gradonačelnik Ivan Čehok nema baš lijepih riječi za njih, pa ih je tako nedavno kada su pisali predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, gdje su na primjeru Varaždina ukazali na odnos prema korupciji, nazvao “opskurnom grupom”.

“Sad vidim da nas je jedna opskurna grupa tužila i predsjednici Europske komisije, vjerujem da je to jedinstveno, tužiti svoj vlastiti grad i to na temelju nekakvih izmišljotina, obmana i falsificiranja činjenica. Želim reći da građani budu jako oprezni, vjerujem da Varaždinci nikad neće dati svoj glas onima koji su spremni svoj vlastiti grad blatiti lažima”, rekao je tada Čehok.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI