IZBORI SE BLIŽE Plenković na sjednici Vlade o isplati plaća, Bleiburgu, Stepincu, Krstičeviću

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Vlada redovito zasjeda i ovoga puta u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Na dnevnom redu je Prijedlog odluke o sufinanciranju dijela najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.Očekuje se i donošenje zaključka u vezi s realizacijom treće faze projekta razvoja Kliničkog bolničkog centra Zagreb i sanacija oštećenja zgrada u sklopu te ustanove nastalih u potresu.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestit će o aktivnostima u borbi protiv korona virusa.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković podsjetio je da smo prošli tjedan obilježili pobjedu nad fašizmom.

”Nažalost nije nam donio demokraciju, nego novi totalitarizam i komunizam. Hrvatska je još gotovo pola stoljeća bila lišena demokracije”, rekao je. Podsjetio je da  su deseci tisuća poraženih vojnika, ali i civila pobijeni na Križnom putu i Bleiburgu bez suda i zakapani bez groba nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata.

”To je izazvalo nemir i strah”, rekao je. Dodao je da je protiv Alojzija Stepinca vođen proces koji je kompromitirao tadašnju vlast. Naglasio je da samo pijetetom prema svakoj žrtvi možemo izgraditi tolerantnije društvo.



”Na nama je da na tim temeljima gradima europsku Hrvatsku temeljenu na demokratskim vrijednostima”, istaknuo je.Zahvalio je bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na svemu što je učinio i još jednom izrazio sućut poginulim pilotima u Biljanima Donjim.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI