IZBORI U KAZAHSTANU: Pobjeđuje Tokajev, predsjednik na odlasku?

Pixabay/Ilustracija

Prema privremenim podacima, kazahstanski predsjednik na odlasku Kasim-Žomart Tokajev nadmoćno pobjeđuje na izborima u nedjelju. Tu najveću srednjoazijsku zemlju prošle godine zahvatile su krvave pobune i bespoštedna borba klanova.

Izlazne ankete za državni radio i televiziju pokazuju da je Tokajev osvojio 82,45 posto glasova u toj bivšoj sovjetskoj republici, gdje je glasalo 69,43 posto od 12 milijuna birača, po prvoj procjeni izbornog povjerenstva.

Glavnom protukandidatu Tokajeva ankete daju 5,2 posto glasova, a za ostale se ne očekuje da će prijeći 3,33 posto.

U Kazahstanu, bogatom prirodnim resursima i smještenom na raskrižju važnih trgovinskih ruta, nastao je kaos u siječnju, kada su se prosvjedi protiv skupoće prometnuli u pobunu koja je grubo ugušena, pri čemu je poginulo 238 ljudi.

Još uvijek se osjećaju posljedice te krize. Vlasti su izvijestile da su uhitile sedmero pristaša oporbenog čelnika u egzilu optuženog za planiranje “državnog udara”.



Ovi prijevremeni izbori bili su za 69-godišnjeg Tokajeva sredstvo za učvršćenje vlasti. Taj se karijerni diplomat ove godine pretvorio u neumoljivog čelnika koji je u siječnju naredio policiji da puca u prosvjednike, dao uhititi osobe bliske njegovu prethodniku i mentoru Nursultanu Nazarbajevu i najposlije se odlučno usprotivio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI