IZETBEGOVIĆ KRITIZIRA DODIKA: ‘Stanje u BiH će se pogoršati jer Dodik teži novim sukobima’

screenshot

Predsjednik vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH Bakir Izetbegović rekao je  kako će se stanje u njegovoj zemlji pogoršati nakon nametanja američkih sankcija lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku. Zbog toga će morati uslijediti još odlučnije kaznene mjere Zapada, rekao je Izetbegović za sarajevski portal Faktor.

Dodao je kako očekuje da će popis sankcioniranih osoba biti proširen te kako će obuhvatiti široki krug ljudi bliskih Dodiku da bi se postigao očekivani učinak.

Američko Ministarstvo financija i State Department su ranije ovog tjedna objavili kako su uveli sankcije članu Predsjedništva BiH Dodiku zbog umiješanosti u korupciju te narušavanja stabilnosti BiH. Osim Dodika sankcioniran je i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija te njegova supruga Tijana a zbog korupcije je kažnjen i bivši član SDA Mirsad Kukić, lokalni moćnik iz Banovića kod Tuzle koji je tamo formirao svoju stranku a ona je sada članica vladajuće koalicije u Tuzlanskoj županiji.


Izetbegović je rekao kako “znajući Dodikov inat i drskost, sigurno je kako će se on suprotstaviti Zapadu i dodatno radikalizirati odnose i situaciju što mora rezultirati još odlučnijim koracima SAD-a, Velike Britanije i zemalja EU-a”.

“Sankcije će se pojačavati dok ne postignu efekt. Ne vjerujem da će taj proces donijeti brze rezultate. Ova godina, izborna, proći će u dramatičnoj borbi Dodikove strane s međunarodnom zajednicom i institucijama BiH, na prvom mjestu pravosuđem”, istaknuo je čelnik najveće bošnjačke stranke.Izetbegovićeva je procjena kako će Dodik sada svu energiju uložiti u to da onemogući rad Suda i Tužiteljstva BiH te da pobijedi na izborima u listopadu predstavljajući se kao borac za interese RS.

Čelnik SDA smatra kako u takvim okolnostima neće biti prostora za dijalog kojim bi se riješila kriza prouzročena Dodikovim separatističkim planovima.

Ipak, Izetbegović vjeruje kako postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona na čemu inzistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

“Izbora mora biti. Ne vjerujem da će rukovodstvo HDZ-a suučestvovati u nekim dramatičnim blokadama, i time riskirati da se pridruži Dodiku na raznim ‘crnim listama'”, zaključio je Izetbegović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI