IZETBEGOVIĆ PRIJETI BLOKADOM IZBORA NOVE VLADE FEDERACIJE BiH: SDA traži poziciju potpredsjednika Federacije, a već je za tu funkciju nominiran Refik Lendo

Foto: Cropix

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prijeti blokadom izbora nove vlade Federacije BiH koju bi trebao voditi čelnik SDP-a Nermin Nikšić, ako SDA ne dobiju poziciju potpredsjednika Federacije. Izetbegović je rekao kako će članovi njegove stranke to učiniti kada to pitanje dođe na dnevni red.

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović najavio je da će novi saziv Vijeća ministara BiH preuzeti dužnost sljedećeg tjedna. No obrisi nove vlade Federacije bit će poznati za petnaestak dana.

Za dužnost potpredsjednika Federacija, SDA je već nominirala Refika Lendu, svog dužnosnika iz središnje Bosne. On bi mogao biti izabran zahvaljujući izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, koje je 2. listopada nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Prvi cilj tih izmjena bio je provesti presudu Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” odnosno zaštititi poziciju Hrvata. To je pogodovali i Izetbegovićevoj stranci koja je protiv tih odluka negodovala.

Schmidtovim je odlukama povećan broj zastupnika u etničkim klubovima entitetskog Doma naroda, a uvjet da svaki od njih predloži kandidate za predsjednika odnosno dva dopredsjednika Federacije je potpora najmanje 11 zastupnika u svakom klubu. U klubu Bošnjaka SDA, zajedno s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića, ima 13 zastupnika, a bošnjačko-građanski blok, koji bi zajedno s HDZ-om trebao formirati novu vlast, ima 10.



Izetbegović je za TV Federacije BiH (FTV) kazao kako vjeruje da će Lendo biti izabran za bošnjačkog dopredsjednika entiteta, a bez njegova potpisa nije moguće imenovati novog premijera, odnosno vladu.

Izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije provodi se neizravno na temelju prijedloga klubova Hrvata, Bošnjaka i Srba u Domu naroda entitetskog parlamenta o kojima onda glasa Zastupnički dom.

Što se tiče HDZ-a, za predsjednicu Federacije nominirana je Lidija Bradar, ali predsjednik treba suglasnost dva dopredsjednika za prijedlog mandatara za sastav vlade.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI