IZETBEGOVIĆ ZADIVLJEN SULTANOM: Odbija Milanovića i njegov plan, ali prihvaća Erdogana kao posrednika

Foto: Flickr/OIC2016

Predsjednik najbrojnije bošnjačke stranke SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović komentirao je sastanak sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tvrdi kako je s njime razgovarao “o svemu”, odnosno o cijeloj situaciji u Bosni i Hercegovini te da je sastanak trajao dva sata.

“Erdogan ima dobre odnose sa Vučićem pa i sa Dodikom i on je čovjek kojem to polazi za rukom te to treba iskoristiti. Umjesto da pravimo probleme koji će da otjeraju djecu iz ove zemlje i Balkana, hajde da pravimo normalniju državu, da pravimo autoput Sarajevo – Beograd, da radimo razne dobre stvari gdje nam može pomoći turska strana“, izjavio je Izetbegović.

O tome ima li predsjednik Turske ideju kako bi se trenutna kriza mogla riješiti, Izetbegović kaže kako ne treba pristati na ideju Zorana Milanovića o “tri velika brata”.

Podsjetimo, hrvatski je predsjednik ranije predložio da Izetbegović, te čelnik HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, kao lideri svojih etničkih zajednica, izravno razgovaraju o budućnosti BiH, a da se u to uključe Milanović, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i turski Recep Tayyip Erdogan.



“Vidite, pozvani su bili, a mislim da je to bila ideja Zorana Milanovića, tri predstavnika tri naroda u BiH, pa uzmi i ‘tri velika brata’. Na to ne treba pristati. Ja nisam na to pristao”, rekao je Izetbegović za N1 BiH.

“Ova zemlja ima svoje institucije. Ja nisam bošnjački predstavnik, ja sam predstavnik jedne stranke. Ne želim da Bosnu i Hercegovinu na takav način tretiraju“, dodao je.

“Erdogan je pitao je li istina da nisam zainteresovan za tu stvar, ja sam rekao da jeste. Pa šta možemo pomoći, upitao je. Ja sam rekao da je on (Erdogan) dobar sa srpskom stranom i naravno jako dobar sa bošnjačkom. Da može ući u taj problem pa nam pokušati ukazati iz daljine na neku mogućnost, jer Erdogan je genijalac”, rekao je Izetbegović čijoj je kćeri Erdogan vjenčani kum.

“Od jednog neuglednog orijentalnog grada on je napravio moderni, savršeno uređeni Istanbul. Od jedne neuredne ekonomije napravio je jednu od najboljih ekonomija na svijetu. On je čovjek koji zna da prepozna i njegovi saradnici će ući u ovaj odnos u BiH, upoznat će ga sa svime i možda i on mogne iz daljine, a sa svojim iskustvom da prepozna ono što mi ovdje ne vidimo, jer su nam drveta pred nosom, što se kaže“, objašnjava Izetbegović zadivljeno.

Naime, iako se Izetbegović i Dodik ne slažu se gotovo ni o čemu, no podjednako se dive autokratskom turskom predsjedniku.

Prihvaćanjem Erdogana kao medijatora između Bošnjaka i Srba mogao bi se dodatno pogoršati položaj Hrvata kao trećeg konstitutivnog naroda koji nema svoj etnitet,a dodatno ga ugrožava nepovoljni izborni zakon.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI