IZIGNORIRALI USTAVNI SUD BiH: Vlada Republike Srpske proglasila 9. siječnja neradnim danom

Ivica Galovic/ PIXSELL

Za 9. siječnja u Banjoj Luci su najavljeni svečani programi uz primanja koje priređuje Milorad Dodik, posebnu akademiju te uličnu paradu uz mimohod pripadnika entitetske policije

Vlada Republike Srpske donijela je odluku po kojoj će 9. siječnja biti neradni dan u tom entitetu jer će se tada obilježavati “republički praznik”, potvrđeno je u utorak iz entitetskog Ministarstva rada i lokalne samouprave.

Ova odluka donesena je na temelju zakona što ga je 25. listopada 2016. usvojio entitetski parlament i kojim je 9. siječnja ponovo proglašen za  “Dan RS” iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još 2015. obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim i zatražio da vlasti u Banjoj Luci svoj zakon o praznicima usklade s takvom obvezujućom sudskom presudom.

Po ocjeni Ustavnog suda, 9. siječnja ne može biti praznik jer on diskriminira pripadnike hrvatskog i bošnjačkog naroda s obzirom da se na taj način obilježavaju zbivanja iz 1992. kada je dio zastupnika srpske nacionalnosti u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano i protuustavno proglasio uspostavu “srpske republike BiH”.

Bez obzira na ocjenu Ustavnog suda vlada i parlament RS-a najprije su organizirali referendum o obilježavanju 9. siječnja a potom su donijeli i novi zakon po kojemu će se taj datum proslavljati, a jedina razlika u odnosu na ranije rješenje je kako će obilježavanje imati samo sekularni a ne i vjerski karakter.

Ustavni sud BiH nanadno je ukinuo 9. siječnja kao praznik a rezultate referenduma poništio no vladajuća većina u RS  i tu je sudsku odluku odlučila ignorirati.



Za 9. siječnja u Banjoj Luci su najavljeni svečani programi uz primanja koje priređuje Milorad Dodik, posebnu akademiju te uličnu paradu uz mimohod pripadnika entitetske policije.

Dolazak u Banja Luku na obilježavanje neustavnog praznika potvrdio je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu zbog kršenja odluka Ustvanog suda BiH u kojoj status prvoosumnjičemog ima Dodik.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI