DIP OBJAVIO IZLAZNOST U 16.30 SATI: Na lokalnim izborima dosad glasalo 35,54 posto birača s pravom glasa

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Na lokalnim izborima koji se održavaju u nedjelju bira se 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

S posebnim zanimanjem dakako čeka se ishod izbora u četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, gdje će zbog određenih okolnosti na čelo grada sigurno doći nova osoba.

Ove godine novost se odnosi i na broj zamjenika zamjenika načelnika i gradonačelnika, ali i članova predstavničkih tijela nego 2017. godine.

Najveći odaziv birača je u Ličko-senjskoj županiji gdje je izašlo 47,22% građana, a zatim Dubrovačko-neretvanskoj gdje je na izbore izašlo 43,21 posto birača.

Izlaznost do 16:30.



Do 16:30 sati u Hrvatskoj na izbore izašlo 35,54 posto birača, javlja DIP.

Na lokalnim izborima 2017. godine, do 16.30 na izbore je izašlo 35,15 posto birača.

Foto :DIP

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin je rekla kako je izlaznost slična kao i prije četiri godine kada nije bilo pandemije koronavirusa.

Istaknula je kako za sada nema ozbiljnih primjedbi na tijek izbora.

Podsjetimo, do 11,30 sati u Hrvatskoj je na birališta izašlo 15,47 posto birača. To je nešto manje nego prije četiri godine kada je u istom vremenskom razdoblju izašlo 15,98 posto hrvatskih građana.

U Zagrebu je do 11,30 izašlo 15,39 posto, a u Splitu nešto više od 14 posto glasača.

Određene nejasnoće i kršenje izborne šutnje

Hoće li se povećati odaziv građana na birališta saznat će se u 17 sati kada će DIP objaviti nove podatke o izlaznosti glasača do 16,30 sati.

Što se tiče primjedbi birača, Ana Lovrin je rekla kako ima dosta prijava sudionika o međusobnom kršenju izborne šutnje i to međusobnim slanjem SMS poruka. DIP obavještava HAKOM i on blokira te brojeve mobitela.

“Birači moraju biti svjesni da na nekim mjestima postoje četiri, a negdje i pet listića. Poglavito je Grad Zagreb specifikum. Mjesni izbori su potpuno odvojeni. Nekad prije imali smo primjedbe birača da ih se sililo da glasaju za sve, no sada birači mogu glasati za sve ili za neke. Ako je slučajno došlo do nekog nesporazuma pa biraču nisu ponuđena četiri ili pet listića, on se može vratiti na biračko mjesto i zatražiti listić koji nije dobio”, istaknula je Ana Lovrin.

Osvrnula se i na probleme u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naglasila je kako kontejnersko naselje nema zasebno mjesto za glasanje.

 

“Ovaj zakon je specifičan po tome da se može glasati isključivo na biračkom mjestu prema prebivalištu”, rekla je Ana Lovrin.

Još jednom je pozvala građane da izađu na izbore, ali da pri dolasku na biračko mjesto imaju maske, uzmu svoju kemijsku olovku i pridržavaju se epidemioloških mjera.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI