Izmjenama Zakona dječji doplatak za još 150 tisuća djece

Vladine izmjene Zakona o doplatku za djecu, socijalna su, ne i demografska mjera koja građane neće motivirati na drugo ili treće dijete, ustvrdila je u utorak saborska oporba, dok su vladajući zastupnici istaknuli kako je to prvi, ali važan korak, kojim se sada otvara mogućnost da pravo na doplatak dobije još 150 tisuća djece.

Dječji doplatak trenutno koristi 292 tisuće djece, ovim izmjenama tu će mogućnost dobiti 150 tisuća nove djece, istaknula je Marija Puh (HNS) u Hrvatskom saboru govoreći o Vladinu prijedlogu da se dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na dječji doplatak podigne sa 50 na 70 posto proračunske osnovice, odnosno sa 1663 kune po članu kućanstva na 2328 kuna. Slijedom toga, pravo na dječji doplatak dobilo bi još 94 tisuće obitelji, odnosno oko 150 tisuća djece.

Izmjene koje predlaže Vlada imat će značajan socijalni učinak u cilju prevencije siromaštva djece i njihovog socijalnog isključivanja, vrlo su značajna mjera iz sfere obiteljske i pronatalitetne politike odnosno demografskog razvoja, tumači državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji i mladih Margareta Mađerić, napominjući da bi izmjene trebale stupiti na snagu 1. srpnja, dakle za mjesec dana.

Vladinu argumentacija oporbeni zastupnici ne prihvaćaju, tvrdeći da malo radi na zaustavljanju negativnih demografskih trendova.

Ministarstvo već tri mjeseca bez demografa



Te su izmjene samo socijalna, ne i demografska mjera, neće utjecati na to da se građani odluče na drugo ili treće djete, radi se tek o manjoj vatrogasnoj mjeri, rekli su nezavisni Mirando Mrsić i SDP-ova Marija Alfirev. Zakon pokazuje nedovoljnu spremnost za prave reforme, Ministarstvo je prije tri mjeseca napustio demograf, pa nije čudno da predsjednica države gubi strpljenje, proziva ministricu i premijera, saziva tematsku sjednicu Vlade o demografiji, dodaje Alfirev.

Hrvatska sada treba suvislu demografsku politiku, rekla je Anka Mrak Taritaš (Glas), a Sonja Čikotić najavljuje da Most neće podržati Vladin, nego će u proceduru poslati svoj prijedlog, s porukom da je svako dijete i svaka obitelj važna i imaju razloga ostati u Hrvatskoj.

Negativni demografski trendovi nisu od jučer, no ova Vlada se trudi promijeniti ih, uzvratila je Mađerić.

Ovo je prvi, ali važan korak, početak rješavanja gorućih problema, dodao je Milorad Batinić (HNS), navodeći kako je za demografsku obnovu nužna sinergija države te regionalne i lokalne samouprave.

Ovo jest demografska mjera, i to dobra, kaže Ante Babić (HDZ), suglasna da je demografska politika reforma svih reformi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI