IZMJENE ZAKONA O KAZNENOM POSTUPKU: Malenica uvjerava kako će to pridonijeti bržim i efikasnijim postupcima

Screenshot/N1

Govori se o tome kako pravosuđe u Hrvatskoj treba doživjeti transformaciju. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u srijedu u Hrvatskom saboru da će izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) pridonijeti da postupci budu brži i efikasniji.

Napomenuo je kako će se omogućiti tonsko snimanje svih rasprava, proširiti mogućnost održavanja ročišta na daljinu te se uvesti sustav e-komunikacije u kaznenoj grani sudovanja. Uz to, uvodi se važna novina – zabrana dvostrukog ukidanja prvostupanjske presude.

S druge strane, oporba ističe da korekcije između prvog i drugog čitanja duboko zadiru u način funkcioniranja pravosuđa u kaznenim stvarima.

“Zasigurno će izmjene ZKP-a doprinijeti tome da postupci budu brži i efikasniji, da se u razumnom roku riješe predmeti bez obzira na koje se kazneno djelo odnosili, pa i na kazneno djelo pedofilije”, rekao je Malenica u odgovoru neovisnom Hrvoju Zekanoviću.

Na upit Andreje Marić iz SDP-a, Malenica je rekao kako je ista radna skupina radila na izmjenama u prvom čitanju i drugom čitanju, a u odnosu na prvo čitanje promijenjena je samo zabrana dvostrukog ukidanja prvostupanjske presude.



Vesna Nađ iz Kluba Socijaldemokrata nedopustivim smatra da se Vrhovnom sudu ostavilo samo tri dana za očitovanje o izmjenama i nije im omogućeno da na svojoj sjednici rasprave zakon i daju konstruktivne primjedbe. Stoga će tražiti da zakon ide u treće čitanje.

I Peđa Grbin iz Kluba SDP-a imao je primjedbe te je istaknuo da korekcije između prvog i drugog čitanja duboko zadiru u način funkcioniranja pravosuđa u kaznenim stvarima. Prvenstveno se to odnosi na zabranu višestrukog vraćanja predmeta na ponovno odlučivanje nižim sudovima.

“Umjesto da ubrzamo postupke, samo ćemo ih usporiti i osigurati da predmeti padaju pred Ustavnim sudom i Europskim sudom za ljudska prava”, rekao je.

Bilo je još primjedbi oporbenih zastupnika, a za razliku od njih HDZ-ov Damir Habijan ocijenio je da će predložene izmjene ubrzati kaznene postupke, a ljudi iz struke podržavaju potrebu ubrzanja postupaka.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI