Iznenadit će vas što Nobilo misli o zabrani mise na Bleiburgu

screenshot

"Pokazuje se koliko je politika vrha Katoličke Crkve u Hrvatskoj u nesuglasju s djelovanjem pape Franje”, rekao je Nobilo za N1.

dvjetnik Anto Nobilo komentirao je odluku Katoličke Crkve u Austriji da zabrani komemoraciju na Bleiburgu.

“Malo me iznenadila takva odluka. Znam da su bili pregovori, ali ovako jasnu, čvrstu, kvalitetnu definiciju djelovanja Katoličke Crkve u Hrvatskoj nisam pročitao. Mislim da je ovo jedna od najkvalitetnijih izjava koje sam pročitao, a osobito mi je zazvonila izjava da se nanosi šteta Katoličkoj Crkvi. Mislim da takva rečenica nije mogla biti napisana bez suglasnosti Vatikana. Pokazuje se koliko je politika vrha Katoličke Crkve u Hrvatskoj u nesuglasju s djelovanjem pape Franje”, rekao je Nobilo za N1.

O razlikama u djelovanju Austrije i Hrvatske kaže kako je u Austriji propisano da je bilo kakvo obilježje NDH kažnjivo. “Kod nas toga nemate. Imate pojave da se “Za dom spremni” ne prijavljuje, da se Thompsona nekad oslobodi, da Prekršajni sud nekad donese ispravne odluke… Ali nismo do kraja to definirali. Austrija je naš problem riješila i definirala, a mi nismo. Katolička Crkva pokušava utjecati na politiku. Izjave biskupa su dolijevanje benzina na vatru. Oni kažu da će biti oštećeni nedužni. Možemo razumjeti da je bilo nedužnih Bleiburgu, ali ne možemo reći da su tamo stradali nevini. Povijesna je činjenica da nitko nije osuđen. Ali ni Hitler nije osuđen, ni Pavelić. Sigurno nećemo reći da su bili nevini. Druga stvar, ključan je spomenik oko kojeg se vrti ritual. Tamo jasno piše da je to spomenik paloj hrvatskoj vojsci. Nije točno upotrijebiti termin ‘hrvatska vojska’. Postojala je druga hrvatska vojska, partizanski odredi. Vojska koja je pala na Bleiburgu je kvislinška tvorevina. Mogli su je nazvati ustaška vojnica. Cijeli taj ritual je u funkciji rehabilitiranja ustaštva. Mi imamo Sabor koji je pokrovitelj toga.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI