IZNENADNI ODLAZAK CIJENJENOG PSIHIJATRA: U Zagrebu u 56. godini preminuo dr. Robert Torre

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL - Robert Torre (na slici lijevo)

Poznati psihijatar dr. Robert Torre iznenada je preminuo u 56. godini u četvrtak u Zagrebu. Gotovo 30 godina radio je u KBC-u Sestre milosrdnice kao specijalist psihijatrije sa subspecijalizacijom iz alkoholizma i drugih ovisnosti, objavio je Jutarnji list.

Javnosti je poznat kao autor nekoliko knjiga koje su sve doživjele veliki uspjeh i kod stručne, ali i laičke javnosti.

Osobito je bila popularna njegova zadnja knjiga “Ima li života prije smrti?” u kojoj pokušava odgovoriti na pitanja što je život i kako ga živjeti.


Nakon izlaska njegove knjige “Prava istina o psihijatriji” imao je vrlo žustre polemike s kolegama na temu uporaba lijekova kod psihijatrijskih bolesnika.

Jedan od zadnjih velikih intervjua dr. Torre je dao za Jutarnji list.Na upit o tome kako gleda na psihičke probleme, odgovorio je kratko.

“Opisujem onaj dio povijesti ludila otkad se ono medikalizira i potpada pod društveni monopol psihijatrije. Mislim, ludilo je tu oduvijek. Bilo ga je prije, a bit će ga i poslije psihijatrije. Zato ga nazivam kako ga narodni jezik zove – ludilom, a ne povijesno konstruiranim neologizmom ‘psihotičnih poremećaja’ kako ga konceptualiziramo unutar posljednjih dvaju stoljeća”, rekao je.

Mnogi se njegovi kolege s njim ne bi složili, ali svi će reći da je bio osebujna osoba u hrvatskom psihijatrijskom životu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI