‘JA TO GLASNO KAŽEM, NIJE FER DA HRVATIMA BIRAMO PREDSJEDNIŠTVA’! ‘Iako Komšića cijenim, taj projekt nije bio neki benefit za BiH’

Screenshot HRT

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (Narod i pravda) gostuje na HRT-u u emisiji ‘Nedjeljom u 2’.

“Razumijem donekle interes Hrvatske za procese u Bosni i Hercegovini, ali s druge strane, odluke važne za BiH mogu se donositi samo u institucijama BiH. Regionalnu stabilnost smatram osnovnom pretpostavkom za bilo kakav dogovor. BiH je zemlja konsenzusa, dolje nema nijedne odluke bez toga”, poručio je Konaković.

Dodao je da je prema podacima Biskupske konferencije 54 posto Hrvata iz Bosne i Hercegovine napustilo tu zemlju od njene neovisnosti.

“Samo u periodu od 2003. do 2017. nestalo je 25 posto katolika, Hrvata iz Bosne i Hercegovine”.

Voditelj Aleksandar Stanković pitao je i je li jedan od razloga to što Hrvatima netko drugi bira člana Predsjedništva.



“Ja spadam u onu grupu, mogu reći hrabrih političara, koji glasno kažu da nije fer da biramo Hrvatima člana Predsjedništva i da je projekt Komšić mjerljiv da možemo konstatirati da to nije bio neki benefit za Bosnu i Hercegovinu. Pri tome ga osobno jako cijenim”, iskreno je poručio bh. političar.

Voditelj je podsjetio na izjavu Harisa Silajdžića da će se tako Hrvatima ogaditi BiH.

“Riječ je o jednom vizionaru. Silajdžić je u to vrijeme pa i danas jedna od najupečatljivijih političkih figura u BiH. Znao je da to može izazvati probleme koje smo na svojim leđima osjetili. Mislim da je Komšićev izbor ustavan i potpuno zakonit, da nije, bio bi osporen na Ustavnom sudu. Ja kažem da nije fer i da tako nije zamišljeno funkcioniranje BiH. To je dio razloga zašto imamo te probleme u BiH na političkoj sceni i tu nije bilo benefita. Meni je on kao super lik, da je tada kao član SDP-a napravio ozbiljan prodor u glasačko tijelo među hrvatskim narodom, to je za BiH mogla biti velika korist, to je bila šansa da se SDP profilira. To je bila šansa koja se nije realizirala, jer većina glasača SDP-a dolazi iz bošnjačkog tijela”.

Dodao je da je u izbornom zakonu ipak niz problema s kojima, čini mu se, nisu dovoljno upoznati u Hrvatskoj, poput toga da Hrvat iz Posavine, Bošnjak iz Republike Srpske ili ljudi koji nisu pripadnici etničkih skupina ne mogu biti kandidati za Predsjedništvo.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI