JAČANJE SAVEZNIŠTVA: Admiral Hranj posjetio Hrvatske vojnike u Poljskoj

Foto: Sztab Generalny WP

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj u službenoj je posjeti Poljskoj gdje se sastao s njihom načelnikom Glavnog stožera Rajmundom Andrzejczakom.

Na sastanku je istaknuto kako se bilateralna suradnja s Republikom Poljskom kontinuirano provodi u područjima suradnje specijalnih postrojbi, vojnih policija, vojno-obrazovnih institucija, području obuke i vježbi te u vojno-tehničkom području.

Strateško partnerstvo potvrđeno je i angažmanom Hrvatske vojske na teritoriju Republike Poljske u sastavu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u okviru NATO Ojačane prednje prisutnosti.

Na stožernim razgovorima potvrđena je snažna opredijeljenost oba partnera i saveznika za daljnji razvoj i jačanje bilateralne obrambene suradnje. Razgovaralo se o suvremenim sigurnosnim izazovima, razvoju oružanih snaga i nacionalnih sposobnosti u kontekstu jačanja otpornosti Saveza i spremnosti odgovora na krize. Zajedničko uvježbavanje i obuka, rad i suradnja u združenim savezničkim zapovjedništvima ključne su za jačanje interoperabilnosti i implementaciju ciljeva sposobnosti.

Nakon sastanka, hrvatsko i poljsko izaslanstvo položili su zajednički vijenac i upalili svijeću na Grobu neznanom junaku te odali počast poginulim poljskim vojnicima.



Uz načelnika GS OSRH, u izaslanstvu OSRH su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OSRH brigadni general Ivan Turkalj, vojni izaslanik RH u Poljskoj kapetan bojnog broda Joško Šantić i pobočnik načelnika GS OS RH satnik Tomislav Vučak.

U sklopu posjeta Poljskoj, admiral Hranj posjetit će vojni poligon Bemowo Piskie, 15. Mehaniziranu brigadu KoV Poljske te će obići pripadnike 8. hrvatskog kontingenta koji sudjeluju u NATO aktivnosti Ojačanje prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), zajedno s pripadnicima oružanih snaga SAD-a, Rumunjske, Velike Britanije i Poljske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI