Jakovčić: „Vrijeme je za referendum o financijskoj autonomiji Istre“

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

“Potpuno je sigurno da ima onih koji bi Istru željeli vidjeti kao neovisnu državu. No to nikad nije bila niti moja, niti IDS-ova politika", rekao je Jakovčić

Referendumi o većoj regionalnoj autonomiji, koji su ovih dana provedeni u Italiji, odličan su europski model koji bi se mogao primijeniti i u Hrvatskoj, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE), komentirajući za Index.hr referendume provedene u talijanskim regijama Lombardiji i Venetu.

Za razliku od referenduma u Kataloniji, koji je bio jednostrani potez katalonske vlade, referendumi u talijanskim regijama Veneto i Lombardija su legalni. Oba su referenduma uspjela, osobito onaj u Venetu gdje je gotovo šezdeset posto građana izašlo na birališta, od čega je ogromna većina glasala za veću regionalnu autonomiju. Vrlo je važno da su ti referendumi provedeni u skladu s talijanskim zakonima”, izjavio je Jakovčić.

Taj model referenduma dobar je i za Hrvatsku. Postoje hrvatske regije, osim Istre tu su i neke druge regije, u kojima su aktivni pokreti za većom autonomijom. Pitajmo građane žele li, ili ne, veću autonomiju svojih regija” dodao je Ivan Jakovčić, a potom se osvrnuo i na težnje da se Istra odcijepi od Hrvatske: “Potpuno je sigurno da ima onih koji bi Istru željeli vidjeti kao neovisnu državu. No to nikad nije bila niti moja, niti IDS-ova politika. Ono što mi sigurno želimo je visoki stupanj regionalne autonomije Istre, a ne nezavisnu istarsku državu… Zašto smo onda s partizanima jurišali u slobodu protiv fašista i nacista s Titom na čelu? Pitam se zašto smo se onda samovoljno odlučili sjediniti s maticom zemljom, Hrvatskom, u novoj Jugoslaviji. Volja Istrijana je bila da postanu dio Hrvatske i Jugoslavije. Da netko želi odcjepljenje, to su namjerni politički pamfleti protiv nas. A kao što sam rekao, ima onih koji bi radi tako neočekivano loše vlasti željeli Istru kao slobodnu državu, naravno da ima”.

Naš europarlamentarac smatra da Istra treba postići financijsku autonomiju. “Uvjeren sam, kad bi se održao referendum o regionalnoj autonomiji Istre, 85 posto ljudi bi bilo za. A za samostalnu istarsku republiku, taj broj bi bio puno ispod 50 posto. Nismo radili istraživanja u tom smislu, ali dobro poznajem sugrađane i građane Istre da mogu dati tu ocjenu. Uostalom, i ja se izjašnjavam kao Hrvat”, izjavio je Jakovčić za Index.hr.

Jedan od osnovnih argumenata autonomaša jest činjenica da Istra svake godine u središnju blagajnu uplati 800 milijuna kuna više nego što dobije natrag. Drugim riječima, Istarska županija u tri godine mogla bi samostalno otplatiti investiciju veličine jednog Pelješkog mosta.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI