JAKOVINA O DOLASKU PLENKOVIĆA U BREZOVICU: ‘Ovo je nešto što nisam očekivao. Ne vjerujem da će se Zagrebu vratiti Trg maršala Tita’

screenshot N1

Vlada je po prvi put nakon tri desetljeća organizirala svečanost u šumi Brezovici nedaleko od Siska. Povjesničar Tvrtko Jakovina kaže kako bi volio da je u pitanju važan zaokret Vlade.

“Bilo bi možda dobro da ovo može biti početak jednog drugačijeg odnosa prema tom segmentu prošlosti. Neshvatljivo je da 30 godina jedna udruga organizira državni praznik, možda je neshvatljivo da nakon 6 godina mandata premijer koji je rekao da će promijeniti kurs Vlade u odnosu prema prošlom učinio tek sada. Međutim, obzirom da su se i prošle godinu u kolovozu u Kninu i Gruborima dogodile neke važne promjene i poslane važne poruke i da su to činili ljudi koji su simbolizirali nešto drugo, recimo da i ovo treba gledati u tom kontekstu”, rekao je Jakovina za HRT.

Dodaje da je iznenađen ovim činom s obzirom na to da cijeli život živi u Hrvatskoj i 6 godina prati premijera Plenkovića.

“Ovo je nešto što, moram reći, ja nisam očekivao. Pozitivno sam iznenađen jer ovo Hrvatsku svrstava uz core Europskih zemalja gdje se Hrvatska nije često pozicionirala”, napominje Jakovina.

“Premijer i predsjednik dolaze skupa na jedno mjesto što zapravo pokazuje da su ili u stanju maknuti osobne antipatije i početi se ponašati državnički ili su se dogodile neke promjene”, smatra Jakovina.



Za najavljene izmjene Kaznenog zakona kojima bi se zabranilo isticanje fašističkih simbola, negiranje Holokausta i pozdrav ZDS, kaže da su ga iznenadile.

“Možda se i to dogodi, ali ja osobno smatram da se to neće dogoditi jer po mom mišljenju politički je puno jednostavnije bilo maknuti ploču iz Jasenovca nego donositi čitav zakonodavni paket”, kazao je Jakovina te dodao da ne vjeruje da će se u Zagrebu vratiti Trg maršala Tita.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI