Jakovina smatra kako je najgori scenarij obilježavanja Bleiburga selidba u Hrvatsku

screenshot N1

Kako je Bleiburška komemoracija ovih dana glavna tema u državi naravno da se oglasio i povjesničar Tvrtko Jakovina koji je o Bleiburgu govorio u N1 Studiju uživo.

Na početku razgovora objasnio je na koju vojsku se misli na bleiburškoj ploči gdje piše:  “U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci”, a o čemu se Jandroković odbio izjasniti.

“Vojska koja je spomenuta na tom mjestu je poražena ustaška vojska koju je do jedne točke predvodio Ante Pavelić, koji se onda preobukao u fratarsku odoru, u vrlo neobičnoj kombinaciji uspio doći do Vatikana i nekoliko godina živjeti u ckvenim zgradama pod nadzorom Vatikana, sve dok nije prebačen štakorskom linijom do Argentine. To su apsolutno potvrđeni podaci koje ne može nikakvo povjerenstvo niti vijeće za suočavanje s prošlošću pobiti. Kada bi bilo pitanje žrtve i kada bi žrtva bila zaista u fokusu – i onih koji se desetljećima okupljaju u Bleiburgu, i onih koji to danas sponzoriraju ili su pokrovitelji iz Hrvatske – onda je u posljednjih nekoliko dana bilo puno prilika gdje se moglo pokazati što se doista misli o žrtvi. Žrtva nije samo u Jasenovcu, na dan kada to gledaju i svjetske zajednice. Žrtava ubijenih bez suda bilo je jako puno tijekom četiri godine rata na našem prostoru, u jednom velikom sukobu koji je trajao šest godina samo u Europi, a duže u Aziji. Da je stvarno žrtva u pitanju, onda bi to oni koji su na vlasti činili na različitim mjestima u različito vrijeme i davali taj tip poruka. Konačno, imaju priliku to 22. lipnja učiniti u Brezovici – pa ćemo vidjeti da to neće učiniti u Brezovici. Kao što nisu učinili to ove godine za Dan pobjede. Poruka iz Austrije je samo zvučna, vidljiva pljuksa, ali ona dolazi iz drugih zemalja tog civilizacijskog kruga. Hrvatska se izolirala, nepotrebno. Za to su odgovorni oni koji mogu poslati gestu, koji mogu otići na mjesto stradanja u Glinu, u Bjelovar, na Sutjesku, na Dan pobjede, koji mogu otići u Dotrščinu, koji mogu reći – postoje žrtve, mi o žrtvama govorimo, režime mičemo od svega toga.”

Govorio je Jakovina i o Brkiću koji je najavio da na komemoraciju odlazi kao privatna osoba, što je po njemu jednostavno nemoguće.

“On je štićena osoba, dolazi sa svojim vozačem jer tako to mora biti – kad je tamo, on ne može biti privatna osoba.”



Dotaknuo se i predsjednice: “Znamo zašto predsjednica nije otišla neki drugi dan, nego na dan kapitulacije Njemačke i oslobođenja Zagreba, pred Dan Europe i Dan pobjede – to je svjesna poruka. Ako toga nisu svjesni u Uredu predsjednice, onda ih netko treba podučiti osnovama komuniciranja u političkom životu.

Na kraju razgovora povjesničar i profesor Jakovina je zaključio: “Najgore što nam se s Bleiburgom može dogoditi je da tamo ostane skromna manifestacija koja neće zadovoljiti ono zbog čega se tamo okupljalo – i da se to preseli u Hrvatsku, gdje nitko neće moći reći – morate poštovati zakone.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI