JANDROKOVIĆ O ODGOVORNOSTI I KRIVNJI: ‘Da biste se ispričali morate biti krivi, a u ovom slučaju HDZ je posljedično odgovoran za postupanje pojedinaca’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković govorio je novinarima o presudi u slučaju Fimi media.

Podsjetimo, Vrhovni sud u srijedu je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne.

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Jandroković je rekao kako je “često spominjan u kontekstu ove presude od strane oporbe, a došao je odgovoriti na pitanja”.

“Iz presude se vidi koje su osobe odgovorne i krive. Ne možemo govoriti o kolektivnoj odgovornosti, što su potvrdili i pravni stručnjaci. Jasno je da iz pojedinačne krivnje fizičke osobe koja je tada vodila HDZ proizlazi i odgovornost pravne osobe”, istaknuo je.



Dodao je kako “nije znao za radnje koje se spominju u presudi, što je dokazano i u postupku i presudi”.

“Biti članom Predsjedništva ne znači da ste informirani o radnjama koje su se događale i iz samog postupka i presude vidljivo je tko su ljudi koji su sudjelovali u tim radnjama. Sve ove godine nisam bio upoznat s tim niti je to bio dio posla s kojim sam se trebao baviti. Što se tiče osjećaja razočarenja, prošlo je 12, 13 godina i naravno da su sada osjećaji drugačiji nego onda. Sad se stvari mogu gledati hladne glave, ali onda mi nije bilo svejedno i nisam se dobro osjećao”, naglasio je predsjednik Sabora.

Govorio je o tome kako “i sam nosi politički teret”.

“Politički suparnici me ne štede zbog svega toga što se događalo tih godina, ali neću i ne želim prihvatiti odgovornost za nešto za što nisam kriv”, istaknuo je Jandroković.

Naglasio je da je HDZ napravio velike stvari, a da je HDZ zbog ovog slučaja platio cijenu na izborima 2011. godine. Dodao je i da će HDZ uplatiti kaznu.

Jandroković je rekao kako “nose težak politički teret što se nije dovoljno propitkivalo, a ova presuda dokazala da je pravosuđe neovisno, a ne HDZ-ovo”.

“Nisam osoba koja će nekoga optuživati bez dokaza”, istaknuo je.

“Što se tiče isprike, da biste se ispričali, morate biti krivi, a u ovom slučaju HDZ je posljedično odgovoran za postupanje pojedinaca”, zaključio je Jandroković, objavio je N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI