JANDROKOVIĆ PORUČIO S MIROGOJA: ‘Ne slavimo ideologiju, nego se sjetiti podmuklo ubijenih ljudi’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodio je saborsko izaslanstvo na obilježavanju 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnoga puta na Mirogoju.

Obilježavanje 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine organizira Počasni bleiburški vod.

Središnja komemoracija za žrtve Bleiburga nastavlja se u Hrvatskoj u subotu od 8.30, nakon jučerašnje mise zadušnice u Bleiburgu u župnoj Crkvi svetog Petra i Pavla.

Austrijska vlada je 2019. zabranila ustaške simbole na komemoraciji i HOS-ova obilježja, a zbog ustaških i nacističkih pozdrava osudila je i neke sudionike skupa na Bleiburgu. Iste godine katolička biskupija u Klangenfurtu otkazala je gostoprimstvo hrvatskim biskupima koji su držali misu na Bleiburgu.

Protekle tri godine komemoracije Bleiburške tragedije se održavaju u Hrvatskoj, a nedavno je Austrija i trajno zabranila komemoracije na Bleiburgu.Milan Kovač iz Počasnog bleiburškog voda komentirao je odluku austrijskih vlasti da zabrane komemoraciju na Bleiburgu.

“Mi nismo išli slaviti nikakve režime, nego smo čista srca s krunicom u ruci išli sjetiti se naših žrtava. Lažna je optužba da se gore održavao nacistički skup. Pa zar bi Sabor i i biskupske konferencije Hrvatske i BiH bile pokrovitelji takvog skupa. Nadam se da ćemo uspjeti dokazati da su to političke odluke određenih struktura vlasti u Koruškoj i u Austriji. Razlog zabrane, hrvatski grb s prvim bijelim poljem je apsurdan. Onda bi Austrijanci imali puno posla dok bi uklonili sve takve grbove, od carske palače pa na desetine muzeja bi morali maknut. Nadam se da će se to vratiti”, zaključio je Kovač.

Nakon što je položio vijence i upalio svijeću predsjednik Sabora Gordan Jandroković je dao izjavu za medije a o isticanju ustaških simbola kasnije u Udbini, Jandroković je rekao kako će policija postupati sukladno zakonu.

“Mi tamo idemo u dobroj vjeri, komemorirati žrtvu, sjetiti se ubijenih na svirep, podmukao način. Mi ne slavimo poraženu ideologiju ni režim, već se sjećamo žrtve. To smo dužni činiti, to je cilizacijski doseg i to čini i radi svaka demokratska država”, rekao je Jandroković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI