JANDROKOVIĆ RAZGOVARAO S PREDSJEDNIKOM KINESKOG PARLAMENTA: Li Zhansu: ‘Kina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik kineskog parlamenta Li Zhansu u utorak su održali videosastanak. Tom je prigodom Li Zhansu poručio Jandrokoviću kako “Kina aktivnostima i inicijativama pokušava zaustaviti ratne sukobe u Ukrajini i spriječiti humanitarnu krizu”.

Kako se navodi u saborskom priopćenju, Li Zhansu je rekao da “Kina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”.

Jandroković je poručio da Hrvatska pruža neupitnu potporu neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti i naglasio nužnost prekida svih vojnih djelovanja i povlačenje ruske vojske iz Ukrajine.

“Hrvatska uvažava stratešku gospodarsku i vanjskopolitičku ulogu Kine i njezin utjecaj na mir i stabilnost u svijetu”, rekao je Jandroković.

Osim rata u Ukrajini, razgovarali su i o završetku izgradnje Pelješkog mosta, koji bi trebao biti pušten u promet sredinom godine. Taj je most, kako je rečeno, simbol uspješne suradnje Hrvatske i Kine.



Li je, pak, istaknuo Hrvatsku kao prvu članicu EU u kojoj je kineska tvrtka radila na strateškom infrastrukturnom projektu koji je financiran europskim sredstvima i rekao da je Hrvatska među najvećim prijateljima Kine u Europskoj uniji.

Jandroković je istaknuo da Hrvatska pridaje veliku važnost jačanju gospodarskih odnosa s Kinom i kao dobar primjer naveo i Vjetroelektranu Senj.

U razgovoru su se dotakli i hrvatskih tvrtki na području visokih tehnologija poput Rimac automobila, INFOBIP-a, Dok-inga i Končara koje već uspješno posluju na kineskom tržištu, pri čemu je Li istaknuo uspješno poslovanje navedenih hrvatskih tvrtki te otvorenost kineskih državnih institucija za suradnju i pomoć.

Jandroković se nada, navodi se u priopćenju, da će se se nakon pandemije kineski turisti opet vratiti u Hrvatsku u velikom broju.

Obje strane izrazile su želju za dodatnim osnaživanjem političke i ekonomske suradnje te naglasile važnost parlamentarne diplomacije i suradnje kroz inicijative Kina +16 i “Pojas i put”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI