JAPAN, JUŽNA KOREJA I SAD POJAČAT ĆE ODVRAĆANJE U REGIJI! Kim Jong Una čeka ‘neviđeno snažan odgovor’ nakon ispaljivanja nuklearnog projektila

Foto: Guliver Image/Defense Ministry

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja upozorili su u srijedu da bi sjevernokorejski nuklearni test naišao na neviđeno snažan odgovor, obećavajući jedinstvo nakon ispaljivanja projektila Pjongjanga.

Također su razgovarali o širokom spektru pitanja uključujući rat u Ukrajini, Kinu i Tajvan, ali
Mori i Cho su potvrdili da nije bilo razgovora o bilateralnim odnosima između Japana i Južne Koreje, koji su dugo bili zategnuti.

Zamjenici ministara vanjskih poslova triju zemalja rekli su nakon razgovora u Tokiju da će pojačati svoje odvraćanje u regiji.

Cho Hyun-dong, zamjenik južnokorejskog šefa diplomacije izjavio je kako “smo dogovorili daljnje jačanje suradnje… kako bi Sjeverna Koreja mogla odmah zaustaviti svoje ilegalne aktivnosti i vratiti se razgovorima o denuklearizaciji”.

“Tri zemlje složile su se oko potrebe za neviđeno snažnim odgovorom ako Sjeverna Koreja nastavi sa svojim sedmim nuklearnim testom”, kazao je novinarima.



Nakon niza lansiranja balističkih projektila, Seul i Washington opetovano su upozoravali da bi Pjongjang mogao biti blizu testiranja atomske bombe prvi put od 2017. Jedan projektil preletio je Japan prošlog mjeseca, a Sjeverna Koreja je tada ustvrdila da je izvela taktičke nuklearne vježbe.

Wendy Sherman, zamjenica američkog državnog tajnika, pozivajući Sjevernu Koreju da se “suzdrži od daljnjih provokacija”, je također istakla kako “svo ovo ponašanje je nepromišljeno i duboko destabilizirajuće”.

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un proglasio je prošlog mjeseca zemlju “nepovratnom” nuklearnom silom, čime su zapravo okončani pregovori o njegovim zabranjenim programima naoružanja.

Pjongjang je pokazao malo interesa da prihvati ponudu američkog predsjednika Joea Bidena o razgovorima na radnoj razini.

Takeo Mori, zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova ustvrdio je da su sjevernokorejske “intenzivne nuklearne i raketne aktivnosti… jasan i ozbiljan izazov za međunarodnu zajednicu”.

“Dogovorili smo se da ćemo pojačati odvraćanje u našoj regiji s ciljem denuklearizacije Sjeverne Koreje”, zaključio je Mori.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI