Jasna poruka ministrice: Ne možete biti dio EU, a slaviti jednog od najokrutnijih diktatora Tita

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva objašnjavajući zašto njezina država prijeti vetom na usvajanje pregovaračkog okvira sa Sjevernom Makedonijom i održavanje prve međuvladine konferencije na kojoj bi se otvorila prva pregovaračka poglavlja s tom državom, spomenula je i veličanje jugoslavenskog komunističkog diktatora Josipa Broza Tita. 

U intervju za bTV naglasila je da Bugarska na današnjoj online konferenciji neće reći “da” čak i ako sve druge države EU budu za odluku u korist Sjeverne Makedonije. Dodala je da je Bugarska uvijek bila prijateljski raspoložena prema susjednoj državi čak i u okolnostima u kojima su makedonske vlasti širile mržnju prema bugarskom jeziku, piše bugarska agencija Novinite.

Prigovorila im Tita

“No, 30 godina od demokratskih promjena ne možete željeti biti dio europske obitelji, a s druge strane veličate jednog od najokrutnijih diktatora u 20. stoljeću – Josipa Broza Tita”, kazala je Zaharijeva.

Objasnila je da se oni ne protive ulasku Sjeverne Makedonije u EU nego otvaranju pristupnih pregovora jer smatraju da ta država nije ispunila uvjete za to.

“Cijela državna politika Sjeverne Makedonije još uvijek se temelji na mržnji prema susjednoj zemlji i nema šanse da kažemo ‘da’”, jasno je poručila ministrica.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI