JE LI ‘BLEIBURGU’ I KOMEMORACIJI ODZVONILO? Austrijancima je dosta ustaških simbola, hoće li se sve preseliti trajno u Hrvatsku?

Foto: Pixsell

Prema  informacijama koje su nam dostupne i koje su se pojavile u javnosti, hrvatsko obilježavanje na Loibacher Feldu na Bleiburgu neće se održati ove godine kako je bilo i najavljeno.

Glasnogovornik policije Rainer Dionisio na upit APA-e odgovara da za vikend nije registriran nijedan događaj, što podrazumijeva da se na bleiburškom polju ne očekuje nikakvo okupljanje.

Međutim, registriran je kontraprosvjed koju će se tamo održati ove subote.

Policija je još uvijek pripremljena i bit će na terenu u polju Loibacher, rekao je Dionisio. Ako bi netko ušao iz Hrvatske, osoba bi morala biti u karanteni na adresi koju je prijavila prilikom ulaska u zemlju.

 

Obilježavanje na tri lokacije



Podsjetimo,  komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i križnog puta ove godine održava se na Udbini gdje će u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije biti održana misa i prigodni program u Svetištu hrvatskih mučenika. Program počinje križnim putom ispred crkve sv. Marka Groba u Krbavskom polju, a potom slijedi recital Luč Hrvata. Svetu misu na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika predvodit će biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, a misi će nazočiti i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Na Bleiburgu će biti hrvatski veleposlanik u Austriji, a predsjednik Zoran Milanović ni na jednoj od lokacija.

 

Kako piše Kurier, svake godine u Bleiburgu se obilježava ubojstvo pripadnika poražene vojske, vojnika NDH i civilnog pučanstva nakon Drugog svjetskog rata. Pristalice Hitlerove vazalne države Nezavisna Država Hrvatska (NDH) potražile su utočište u Austriji na kraju rata, ali su ih britanske okupatorske snage predale komunističkim jugoslavenskim partizanima, koji su ih na raznim mjestima ubijali. Kako piše taj dnevni list, posljednjih godina su se u Donjoj Koruškoj viđali ustaški simboli.

Austrija 2019. uvela drastične kazne za isticanje ustaških simbola

Hodočasnici u Bleiburg od proljeća 2019. godine riskiraju vrtoglave novčane kazne za isticanje ustaških simbola jer je u Austriji od tada na snazi zakonska odredba koja znakovlje Nezavisne Države Hrvatske izjednačava sa zabranjenim terorističkim organizacijama poput IS-a i al-Qa’ide.e. Tako je za isticanje ustaških i IS-ovih amblema, artefakata turskih Sivih vukova, arapske Muslimanske braće, palestinskog Hamasa, vojnog krila libanonskog Hezbolaha, kao i separatističko-marksističke Radničke partije Kurdistana (PKK) predviđena novčana kazna od 4000 eura. Ponovljeno isticanje već registriranim prekršiteljima Republika Austrija sankcionira udarcem po džepu od čak 10 tisuća eura.

‘Možda je došlo vrijeme da komemoraciju usmjerimo na Hrvatsku’

Biskup Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, danas je prilikom polaganja vijenaca na Mirogoju rekao je da je važno iskazati poštovanje ljudima koji su stradali nakon Drugog svjetskog rata. Na na pitanje je li vrijeme da se komemoracija preseli u Hrvatsku Bogdan odgovara:

“Imamo svoju samostalnu državu, uspostavom Hrvatske države možemo disati punim plućima i komemorirati sve pokojnike iz svih ratova pa i ovog, možda je došlo vrijeme da komemoraciju usmjerimo na Hrvatsku i da se dobro promisli gdje i na koji način. Moguće je da će se ići u tom pravcu”.

Zamjenik predsjednika Počasnog Bleiburškog voda ima drugačiji stav

No, čini se da zamjenik predsjednika Počasnog Bleiburškog voda Milan Kovač ima nešto drugačiji stav od biskupa Bogdana.

Danas je tako rekao da su već drugu godinu zbog pandemije dislocirali obilježavanje s Bleiburškog polja na Mirogoj i Udbinu, a nadaju se da će iduće godine opet moći nastaviti tradiciju kao zadnjih 70 godina, odnosno komemoraciju održavati na Bleiburgu. Kaže, ove godine nisu organizirali odlaske u Austriju, a na Udbini očekuju tisuću ili dvije hodočasnika.

Iako konsenzusa o komemoraciji Bleiburga još nema, čini se da ćemo definitivni odgovor na to pitanje dobiti najkasnije do iduće godine kada će se definitivno pokazati i odlučiti , ako pandemijske okolnosti dopuste, gdje će se ubuduće odavati počast žrtvama Bleiburga.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI