JE LI HRVATSKA TAOC PLENKOVIĆEVE POLITIKE? Ne piše mu se dobro! Što je štrajk otkrio o premijeru?

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Stranka ne može biti taoc jednog čovjeka, zborio je tako svojedobno predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u vrijeme kada je rukovodeću poziciju pokušao preoteti svojem prethodniku Tomislavu Karamarku. Taj plan Plenković je realizirao, a u međuvremenu cijelu Hrvatsku pretvorio u taoca njegove samovolje, a kako to izgleda ovih dana nacija svjedoči kroz štrajk prosvjetara koji je otišao toliko daleko da se u pitanje dovodi školska godina. Na bunt prosvjetara Plenković je prvotno odgovarao ignorancijom, a sada kad je voda došla do grla, sastanči sa sindikalistima, no konkretnih koraka i dalje nema, štoviše, priča poprima novu dimenziju  jer na ulice izlaze i radnici Đure Đakovića, kojima su se pridružili prosvjeari u šrajku.

U normalnim okolnostima, bilo bi ovo zvono za uzbunu u vladajućim redovima, skupili bi sve glave na jedno mjesto nadajući se da nije prekasno, međutim, izgleda da Plenković lekciju nije naučio, a imao je prilike. Jer nisu se sindikati pobunili samo sada, pod pritiskom sindikalista digao je ruke od pompozno najavljivane reforme pa stoga nije jasno radi čega sada naivno i podcjenjivački ulazi u rat s prosvjetarima i njihovim sindikatima. Prosvjed u kojega se uključila vojska prosvjetara vezao je ruke i Plenkoviću, ali i sindikatima, pregovora nema, jasno NE poslano je i na njegovu posljednju ponudu, a Plenković se pretvara u glavnog negativca ove mučke priče, trakavice kojoj se ne nazire kraj, a koja je potpuno ogolila sav premijerov prkos, ali i jasno dala do znanja da nas vodi družina bez plana i strategije.

Plenkoviću sada doista gori pod nogama pitanje je da li on to spoznaje, i radi čega negira nagomilane činjenice? Krajnji je čas za promjenu taktike, jer sve ostalo moglo bi mu se obiti o glavu, profesore se ne tiču prijetnje o neplaćanju dana u štrajku, ne tiču ih se priče o politizaciji štrajka, oni su jasno i strateški zacrtali svoj cilj, cilj koji će Plenković skupo platiti pretvarajući cijelu državu i cijeli jedan sektor u taoca njegove samovolje, taštine i bahatosti. No, baš to signal je da će iz svega ovoga izaći kao gubitnik, nije više niti važno kako će se saga rasplesti, važno je samo da se rasplete.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI